Όσοι θέλουν να έχουν υπό έλεγχο τις θερμίδες που καταναλώνουν, καλό είναι να προσέξουν ποιες ώρες της ημέρας καταναλώνουν φαγητό, συνιστούν επιστήμονες από την Ιρλανδία.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως όσοι τρώνε τις περισσότερες ημερήσιες θερμίδες τους το βράδυ, ακολουθούν λιγότερο υγιεινή διατροφή και προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες. Δυστυχώς, η πείνα είναι ισχυρότερη το απόγευμα και το βράδυ, και αυτό ωθεί πολύ κόσμο να μένει σχεδόν νηστικός μέσα στην ημέρα, καταναλώνοντας αργά το περισσότερο φαγητό του. Η συνήθεια αυτή όμως επηρεάζει τόσο τον τύπο όσο και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 1.200 ενήλικες, που εντάχθηκαν σε αυτήν την περίοδο 2012-2017. Κατά μέσον όρο το φαγητό το βράδυ αντιπροσώπευε το 40% των ημερήσιων θερμίδων τους. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με τις θερμίδες που προσλάμβαναν μετά τις 6 το απόγευμα. Το λιγότερο που κατανάλωναν ήταν το 31,4% και το περισσότερο 48,6%.

Όσοι έτρωγαν τις λιγότερες θερμίδες μετά τις 6 το απόγευμα κατανάλωναν συνολικά λιγότερο φαγητό και θερμίδες μέσα στην ημέρα, συγκριτικά με τις τρεις άλλες ομάδες. Αντίθετα, όσοι έτρωγαν τις περισσότερες θερμίδες το βράδυ, είχαν την πιο ανθυγιεινή και παχυντική διατροφή απ’ όλους.

“Η ώρα της ενεργειακής (θερμιδικής) πρόσληψης μπορεί να είναι μία σημαντική τροποποιήσιμη συμπεριφορά, την οποία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος ή σχεδιάζουν διατροφικές παρεμβάσεις για να βελτιώσουν την υγεία τους”, δήλωσε η δρ Judith Baird, από τη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ulster στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η δρ Baird επισήμανε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να εξακριβωθεί εάν και πως επηρεάζουν τη σύσταση του σώματος και την υγεία, η κατανομή των γευμάτων μέσα στην ημέρα και το είδος των τροφίμων που καταναλώνονται το βράδυ.