Η αντικατάσταση του βουτύρου ή άλλων λιπών που φράζουν τις αρτηρίες στη διατροφή σας με ελαιόλαδο που είναι υγιεινό για την καρδιά μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας, λένε οι ερευνητές. Όσοι καταναλώνουν περισσότερο από 1/2 της κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ ή η πνευμονοπάθεια σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν λιγότερο από αυτό το υγιές λίπος, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Δεν είναι μόνο η προσθήκη ελαιολάδου στη διατροφή σας που αποτρέπει τον θάνατο από ασθένειες, είπε η συγγραφέας της μελέτης Marta Guasch-Ferre, ερευνήτρια στο τμήμα διατροφής στο Harvard T. H. Chan School of Public Health. “Πρέπει να προσέχουμε τη συνολική ποιότητα της διατροφής και τον τρόπο ζωής, και σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, το κλειδί θα ήταν να προσθέσουμε ελαιόλαδο στη διατροφή ως υποκατάστατο άλλων πιο ανθυγιεινών λιπαρών”. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε υγιεινά αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και βιταμίνες και είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών για την καρδιά. “Μηχανισμοί που σχετίζονται με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ελαιολάδου μπορεί να έπαιξαν ρόλο σε αυτά τα ευρήματα”, είπε η Guasch-Ferre.

Η χρήση ελαιολάδου θα μπορούσε επίσης να είναι δείκτης για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Οι άνθρωποι στη μελέτη που κατανάλωναν το περισσότερο ελαιόλαδο ήταν πιο δραστήριοι σωματικά, λιγότερες πιθανότητες να καπνίσουν και να έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά από τους ανθρώπους που κατανάλωναν λιγότερο ελαιόλαδο. Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 90.000 ανθρώπους από τη μελέτη Nurses’ Health Study και την Health Professionals Follow-Up Study που ήταν απαλλαγμένοι από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο όταν ξεκίνησε η μελέτη το 1990. Αυτοί οι άνθρωποι παρακολουθήθηκαν για 28 χρόνια.

Κάθε τέσσερα χρόνια, τους ρωτούσαν πόσο συχνά έτρωγαν ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών όπως η μαργαρίνη, το βούτυρο, η μαγιονέζα, τα γαλακτοκομικά λιπαρά και το ελαιόλαδο. Σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν ποτέ ελαιόλαδο, εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερο από 1/2 της κουταλιάς της σούπας την ημέρα είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, 29% χαμηλότερο κίνδυνο πεθαίνουν από νευροεκφυλιστική νόσο και 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από πνευμονική νόσο.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν επίσης στατιστικά μοντέλα για να προσομοιώσουν τι θα συνέβαινε εάν ένα άτομο άλλαζε τα 3/4 μιας κουταλιάς της σούπας μαργαρίνη, βούτυρο, μαγιονέζα ή άλλα φυτικά έλαια με ελαιόλαδο. Αυτός ο διακόπτης μείωσε τις πιθανότητες θανάτου από όλες τις αιτίες. Η αντικατάσταση του ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια, όπως η κανόλα, το καλαμπόκι, η καρδούλα και η σόγια δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα, έδειξε η μελέτη. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο τεύχος 11 Ιανουαρίου του Journal of the American College of Cardiology.