Το πράσινο τσάι θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά ποτά στον πλανήτη. Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν: βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου, απώλεια λίπους, προστασία από τον καρκίνο, μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, ενώ μπορεί να υπάρχουν ακόμη περισσότερα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Το πράσινο τσάι είναι κάτι περισσότερο από ένα ενυδατικό ποτό. Το φυτό πράσινου τσαγιού περιέχει μια σειρά από υγιείς ενώσεις. Το τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι φυσικές ενώσεις που έχουν οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της φλεγμονής και η καταπολέμηση του καρκίνου. Το πράσινο τσάι περιέχει μια κατεχίνη που ονομάζεται epigallocatechin-3-gallate (EGCG). Οι κατεχίνες είναι φυσικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων και παρέχουν άλλα οφέλη.

Αυτές οι ουσίες μπορούν να μειώσουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών στο σώμα, προστατεύοντας τα κύτταρα και τα μόρια από βλάβες. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες παίζουν ρόλο στη γήρανση και σε πολλούς τύπους ασθενειών. Το EGCG είναι μία από τις πιο ισχυρές ενώσεις στο πράσινο τσάι. Η έρευνα έχει δοκιμάσει την ικανότητά της να βοηθήσει στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Φαίνεται ότι είναι μία από τις κύριες ενώσεις που δίνει στο πράσινο τσάι τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Το πράσινο τσάι έχει επίσης μικρές ποσότητες μετάλλων που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας. Προσπαθήστε να επιλέξετε μια μάρκα πράσινου τσαγιού υψηλότερης ποιότητας, επειδή ορισμένες από τις μάρκες χαμηλότερης ποιότητας μπορούν να περιέχουν υπερβολικές ποσότητες φθορίου. Τούτου λεχθέντος, ακόμη και αν επιλέξετε μάρκα χαμηλότερης ποιότητας, τα οφέλη εξακολουθούν να υπερβαίνουν κάθε κίνδυνο.

Εάν κοιτάξετε τη λίστα συστατικών για οποιοδήποτε συμπλήρωμα καύσης λίπους, οι πιθανότητες είναι ότι το πράσινο τσάι θα είναι εκεί. Αυτό συμβαίνει επειδή, σύμφωνα με την έρευνα, το πράσινο τσάι μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους και να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό. Σε μια μελέτη που περιελάμβανε 10 υγιείς άνδρες, η λήψη εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού αύξησε τον αριθμό των θερμίδων που κάηκαν κατά 4%.

Σε μια άλλη μελέτη που περιλαμβάνει 12 υγιείς άνδρες, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αύξησε την οξείδωση του λίπους κατά 17%, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες σχετικά με το πράσινο τσάι δεν δείχνουν αύξηση του μεταβολισμού, επομένως οι επιπτώσεις μπορεί να εξαρτώνται από το άτομο και τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε η μελέτη.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να βελτιώσει τη φυσική απόδοση κινητοποιώντας λιπαρά οξέα από λιπώδη ιστό και καθιστώντας τα διαθέσιμα για χρήση ως ενέργεια. Δύο ξεχωριστές μελέτες επισκόπησης ανέφεραν ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τη φυσική απόδοση κατά περίπου 11-12%.