Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή νόσος και παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 422 εκατομμύρια ενηλίκων έχουν διαβήτη. Στις χώρες της ΕΕ συνολικά, το 7% των ενηλίκων αναφέρεται ότι έχουν διαβήτη, ενώ στην Ελλάδα πάνω από 9%.
Η παχυσαρκία επηρεάζει επίσης ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Μια νέα επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να έχει βρει έναν τρόπο για την πρόληψη και των δύο αυτών διαταραχών. Ερευνητές έχουν απομονώσει μία πρωτεΐνη η οποία στο μέλλον μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη του διαβήτη. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), πάνω από 36,5 % του αμερικανικού πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι 17%. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με διάφορες σοβαρές νόσους, όπως καρδιοπάθεια , εγκεφαλικό επεισόδιο, ορισμένες μορφές καρκίνου και διαβήτη τύπου 2 .
Ερευνητές από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Louvain στο Βέλγιο μπορεί να έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη: έχουν ταυτοποιήσει μια πρωτεΐνη που θα μπορούσε σύντομα να σταματήσει την ανάπτυξη του διαβήτη και της παχυσαρκίας στους ανθρώπους. Για τα τελευταία 10 χρόνια, οι ερευνητές με επικεφαλής τους Patrice Cani, του Πανεπιστημίου της Louvain, και Willem de Vos, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Wageningen στην Ολλανδία, έχουν εργαστεί σε ένα βακτήριο που ονομάζεται Akkermansia muciniphila.
Τα Akkermansia αποτελούν ένα από τα πιο κοινά βακτήρια, αντιπροσωπεύοντας το 1-5 τοις εκατό της μικροχλωρίδας του εντέρου. Ο Cani και η ομάδα του έχουν δείξει, για πρώτη φορά, ότι η Akkermansia muciniphila μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2. Στο παρελθόν, ο Cani και η ομάδα απομόνωσαν την Akkermansia muciniphila – ένα βακτήριο που κατοικεί στο στρώμα της εντερικής βλέννας. Παρατήρησαν ότι τα επίπεδα αυτού του βακτηρίου ήταν χαμηλότερα στα παχύσαρκα τρωκτικά. Με τη χορήγηση Akkermansia σε ποντίκια, αντιστρέφονται πολλές μεταβολικές διαταραχές.
Τώρα, οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν Akkermansia σε ανθρώπους. Οι δοκιμές έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2015 στις κλινικές Saint-Luc του Πανεπιστημίου της Louvain. Προς το παρόν, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι η χρήση του βακτηρίου σε ανθρώπους είναι ασφαλής. Ωστόσο, οι επιστήμονες πρέπει ακόμα να αποδείξει ότι τα θετικά αποτελέσματα που απέδειξαν σε ποντίκια ισχύουν και στους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, ο Cani και η ομάδα του ανακάλυψαν τυχαία ότι η παστερίωση έχει θετικές επιπτώσεις στην Akkermansia: «Απροσδόκητα, ανακαλύψαμε ότι η παστερίωση της Α muciniphila ενισχύει την ικανότητά της να μειώνει την ανάπτυξη λίπους, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη δυσλιπιδαιμία σε ποντίκια.»
Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν γιατί το βακτήριο έγινε τόσο αποτελεσματικό με παστερίωση, οι ερευνητές απομόνωσαν μία πρωτεΐνη της εξωτερικής μεμβράνης του βακτηρίου. Καθώς η πρωτεΐνη αυτή παραμένει και μετά την παστερίωση, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτή μπορεί να είναι η αιτία της αποτελεσματικότητάς της. Με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής, οι επιστήμονες παρήγαγαν την πρωτεΐνη Amuc_1100 * και την δοκίμασαν σε τρωκτικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν η πρωτεΐνη Amuc_1100 * ήταν εξίσου αποτελεσματική στην ανάσχεση του διαβήτη και της παχυσαρκίας όπως η παστεριωμένη Akkermansia. Στο εγγύς μέλλον, η πρωτεΐνη Amuc_1100 * θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη και της παχυσαρκίας στον άνθρωπο.