Η Σρι Λάνκα έχει ένα υψηλό επιπολασμό του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η πρόσληψη ενέργειας και μακροθρεπτικών συστατικών των διαβητικών ασθενών, δεν έχει προηγουμένως μελετηθεί σε αυτόν τον πληθυσμό. Η παρούσα μελέτη είχε ως στόχο να αποσαφηνίσει την πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών μεταξύ μιας ομάδας ασθενών με διαβήτη τύπου 2, που επισκέφτηκε μία κλινική τριτοβάθμιας φροντίδας διαβήτη στη Σρι Λάνκα.
Εκτιμήθηκε η θρεπτική και ενεργειακή πρόσληψη σε 123 τυχαία επιλεγμένους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ηλικίας 30 έως 74 ετών. Η μέση πρόσληψη ενέργειας για όλους τους συμμετέχοντες ήταν 1438 (SD 412) Kcal / ημέρα. Οι μέσες αναλογίες της συνολικής πρόσληψης ενέργειας από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος, ήταν 68,1, 11,5 και 20,2% αντίστοιχα. Η μέση πρόσληψη υδατανθράκων (249,7 g / ημέρα) προερχόταν κατά 50% από ρύζι. Η μέση ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, λίπους και φυτικών ινών ήταν 42.5, 33 και 18.1 g αντίστοιχα, με σημαντική συμβολή από φυτικές πηγές. Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών μεταξύ των αρσενικών και θηλυκών συμμετεχόντων.
Η παρούσα μελέτη προσφέρει τα πρώτα πιλοτικά δεδομένα σχετικά με την πρόσληψη ενέργειας και μακροθρεπτικών συστατικών των ασθενών με διαβήτη στη Σρι Λάνκα. Διευκρινίστηκε ότι αυτοί οι ασθενείς κατανάλωναν μια διατροφή περιορισμένη σε ενέργεια, πλούσια σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά σε σύγκριση με διαβητικούς ασθενείς στη Δύση.
Energy and nutrient intakes of Sri Lankan patients with type 2 diabetes mellitus; Arjuna Medagama, Devaka Fernando, Heshan Widanapathirana; BMC Research Notes (Dec 2015).