Οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, στοιχεία απαραίτητα για την παραγωγή υγιών κυττάρων που ευνοούν τη γονιμότητα.
Ειδικά τα καρύδια μειώνουν τη λιπιδική υπεροξείδωση, μια διαδικασία που βλάπτει τα κύτταρα του ανδρικού σπέρματος, γι’ αυτό η κατανάλωσή τους κρίνεται απαραίτητη από όσους άνδρες θέλουν να τεκνοποιήσουν. Περίπου 30 γραμμάρια καρύδια περιέχουν 13 γραμμάρια πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από τα οποία είναι φτιαγμένες οι μεμβράνες των κυττάρων του σπέρματος. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Delaware στις Η.Π.Α., χορήγησαν σε ομάδα αρσενικών ποντικιών μια διατροφή πλούσια σε καρύδια και σε άλλη ομάδα μια άλλη βασική διατροφή για 9 με 11 εβδομάδες.
Κάποια από τα ποντίκια ήταν απολύτως υγιή και κάποια άλλα ήταν γενετικά προδιατεθειμένα να έχουν προβλήματα γονιμότητας. Οι ερευνητές κατέγραψαν μεγάλη βελτίωση στην κινητικότητα και στη μορφολογία του σπέρματος όσων ποντικιών έπαιρναν το 20% των ημερήσιων θερμίδων τους από καρύδια, ποσότητα που ισοδυναμεί σε 70 γραμμάρια καρυδιών.
Τα πεκάν. Τα επίσης εξωτικά καρύδια πεκάν είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία των αντρών: Περιέχουν μεγάλη ποσότητα βήτα-σιτοστερόλης, ενός φυτικού στεροειδούς που θεωρείται πως συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΒΡΗ).
Προσοχή στις ποσότητες. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά και θερμίδες, γι’ αυτό αν θέλετε να απολαύσετε όλα τα οφέλη τους χωρίς όμως να παχύνετε, να είστε φειδωλοί στην κατανάλωσή τους.