Το μηλόξυδο γίνεται με τη ζύμωση των σακχάρων από τα μήλα που τα μετατρέπει σε οξικό οξύ, το δραστικό συστατικό του ξιδιού. Στα καταστήματα μπορεί να δείτε μηλόξυδο με την ένδειξη “φιλτραρισμένο” ή αφιλτράριστο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πρωτεΐνες, ένζυμα και φιλικά βακτήρια και δίνει σε αυτό το είδος ξιδιού μια θολή εμφάνιση. Άλλα φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία αρωματισμένου ξιδιού μηλίτη – η βάση του ξυδιού θα είναι συνήθως μήλο με φρούτα, όπως σμέουρα, που προστίθενται κατά την παρασκευή.

1. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μέχρι σήμερα, τα στοιχεία της χρήσης του ACV ως μέσου που βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα είναι τα πιο εντυπωσιακά από όλους τους ισχυρισμούς του. Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι ως μέρος ενός γεύματος που περιέχει υδατάνθρακες, το ξύδι μηλίτη μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης αφού τελειώσετε το φαγητό. Η μέθοδος δράσης του πιστεύεται ότι είναι παρόμοια με εκείνη του φαρμάκου μετφορμίνης που μειώνει το σάκχαρο του αίματος. Μια άλλη μελέτη που εξέτασε την κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας ACV πριν τον ύπνο βρήκε βελτιωμένα επίπεδα γλυκόζης κατά το ξύπνημα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η επιτυχία του ACV σε αυτόν τον τομέα φαίνεται να είναι πιο σημαντική για υγιή άτομα ή διαβητικούς με καλά ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, εάν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα για να βοηθήσετε στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αυξήσετε την πρόσληψη οποιασδήποτε μορφής ξιδιού.

2. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της δίαιτας ACV, ωστόσο, υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες μελέτες που αξιολογούν τις πιθανές διατροφικές επιδράσεις του ξιδιού. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα από αυτά τα ευρήματα βασίζονται μόνο σε μελέτες σε ζώα.

Τούτου λεχθέντος, ορισμένες μελέτες έχουν αναφέρει θετικές επιδράσεις του ACV στα αισθήματα πληρότητας και βοηθώντας στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Αυτό σε συνδυασμό με την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και τη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης μπορεί να εξηγήσει τις αντιληπτές επιπτώσεις του στο βάρος. Για παράδειγμα, μια μελέτη που εξέτασε τον αντίκτυπο της προσθήκης ξιδιού σε ένα γεύμα με βάση το άσπρο ψωμί βρήκε ότι τα άτομα στη μελέτη παρουσίασαν καλύτερο κορεσμό και μειωμένες αποκρίσεις γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Μια περαιτέρω μελέτη που αφορούσε την κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας ACV σε συνδυασμό με έλλειμμα ενέργειας 250 kcal φάνηκε να μειώνει το βάρος, τον ΔΜΣ και την περιφέρεια του ισχίου. Ωστόσο, τα στοιχεία που υποστηρίζουν το ACV ως αποτελεσματικό εργαλείο απώλειας βάρους παραμένουν χαμηλά και μπορεί να υποστηριχθεί ότι είναι απλώς πολύ νωρίς για να εξαχθούν έγκυρα συμπεράσματα.

3. Μπορεί να μειώσει το λίπος στην κοιλιά. Σε μελέτες σε ζώα, το οξικό οξύ έχει δει ότι μειώνει τη συσσώρευση σωματικού λίπους. Το ίδιο παρατηρήθηκε σε μια μελέτη 12 εβδομάδων με παχύσαρκους άνδρες. Οι άνδρες κατανάλωναν ένα πλούσιο σε οξικό οξύ ξίδι και φάνηκε ότι παρουσίασαν μείωση στο σωματικό βάρος, τον ΔΜΣ, το σπλαχνικό λίπος, την περίμετρο της μέσης και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα ευρήματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

4. Μπορεί να εξισορροπήσει τη χοληστερόλη. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το ACV μπορεί να βελτιώσει τα τριγλυκερίδια του αίματος, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Δυστυχώς, ωστόσο, αυτό δεν έχει μέχρι σήμερα αντιγραφεί επαρκώς στους ανθρώπους για να υποστηρίξει τη σύστασή του.

5. Μπορεί να δράσει ως αντιμικροβιακό. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον καθαρισμό του σπιτιού και ως συντηρητικό τροφίμων, το ξύδι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, ο ACV μπορεί να είναι αποτελεσματικός στην αναστολή της ανάπτυξης των Escherichia coli, Staphylococcus aureus και Candida albicans.