Η κατανάλωση πρωινού στο σπίτι συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης ψυχοκοινωνικών προβλημάτων συμπεριφοράς σε παιδιά σχολικής ηλικίας στην Ισπανία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά  στο Frontiers in Nutrition.

Ο José Francisco López-Gil, Ph.D., από το Universidad de Castilla-La Mancha στην Κουένκα της Ισπανίας και οι συνεργάτες του εξέτασαν εάν η κατάσταση του πρωινού, ο τόπος και οι συνήθειες σχετίζονται με ψυχοκοινωνικά προβλήματα συμπεριφοράς σε 3.772 Ισπανούς νέους (ηλικίας 4 έως 14 χρόνια). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παράλειψη πρωινού και η κατανάλωση πρωινού εκτός σπιτιού συνδέονταν με μεγαλύτερες πιθανότητες ψυχοκοινωνικών προβλημάτων συμπεριφοράς (αναλογίες πιθανοτήτων, 3,29 και 2,06, αντίστοιχα) έναντι της κατανάλωσης πρωινού στο σπίτι. Η μη κατανάλωση καφέ, γάλακτος, τσαγιού, σοκολάτας, κακάο, γιαουρτιού κ.λπ., για πρωινό συσχετίστηκε με μεγαλύτερες πιθανότητες ψυχοκοινωνικών προβλημάτων συμπεριφοράς (αναλογία πιθανοτήτων, 1,76).

Παρόμοιες συσχετίσεις παρατηρήθηκαν για όσους δεν έτρωγαν ψωμί, τοστ, δημητριακά, γλυκά κ.λπ., για πρωινό (αναλογία πιθανοτήτων, 1,31). Η μη κατανάλωση αυγών, τυριών, ζαμπόν κ.λπ., συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες ψυχοκοινωνικών προβλημάτων συμπεριφοράς (αναλογία πιθανοτήτων, 0,56). «Αυτό το εύρημα είναι κλινικά σημαντικό, καθώς τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα συμπεριφοράς είναι μία από τις πιο σημαντικές ανησυχίες παγκοσμίως στον νεαρό πληθυσμό», γράφουν οι συγγραφείς.

«Μπορεί να είναι δυνατό να υπογραμμιστεί η σημασία της εστίασης όχι μόνο στην πρόσληψη πρωινού αλλά και στις συνήθειες που σχετίζονται με την κατανάλωση ορισμένων τροφών/ποτών για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων συμπεριφοράς στους νέους πληθυσμούς», αναφέρουν οι συγγραφείς.