Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση μπανάνας μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Τα αβοκάντο και ο σολομός έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, συμβάλλοντας στην εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων του αλατιού στη διατροφή και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, είπαν οι ερευνητές. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο περιλαμβάνουν μια ποικιλία από λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, φασόλια, γαλακτοκομικά προϊόντα και ψάρια.

“Είναι γνωστό ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Liffert Vogt, καθηγητής κλινικής νεφρολογίας και νεφρικής φυσιολογίας στα Ιατρικά Κέντρα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ στην Ολλανδία.

“Οι συμβουλές για την υγεία επικεντρώθηκαν στον περιορισμό της πρόσληψης αλατιού, αλλά αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα”, είπε. “Το κάλιο βοηθά το σώμα να αποβάλλει περισσότερο νάτριο στα ούρα. Στη μελέτη μας, το διαιτητικό κάλιο συνδέθηκε με τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία στις γυναίκες.” Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 25.000 Βρετανούς άνδρες και γυναίκες μεταξύ 40 και 79 ετών που συμμετείχαν σε μια ερευνητική μελέτη μεταξύ 1993 και 1997. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους και αναλύθηκαν δείγματα της αρτηριακής τους πίεσης και των ούρων. Το νάτριο και το κάλιο των ούρων χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση της διατροφικής πρόσληψης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς η κατανάλωση καλίου στις γυναίκες αυξανόταν, η αρτηριακή πίεση μειώθηκε. Και όσο αυξανόταν η κατανάλωση καλίου, τόσο αυξανόταν η αρτηριακή πίεση των γυναικών.

Κάθε αύξηση του καλίου κατά 1 γραμμάριο ημερησίως συσχετίστηκε με 2,4 mm Hg χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση για αυτές τις γυναίκες. Δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ του καλίου και της αρτηριακής πίεσης στους άνδρες. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 19,5 ετών (που σημαίνει ότι οι μισοί παρακολουθήθηκαν περισσότερο, οι μισοί για μικρότερο χρονικό διάστημα). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το 55% των συμμετεχόντων νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν λόγω καρδιακής νόσου. Μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, η χρήση καπνού, αλκοόλ και φαρμάκων που μειώνουν τα λιπίδια, διαβήτης και προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη καλίου είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. 

Οι άνδρες είχαν 7% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και οι γυναίκες 11% χαμηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με τη μελέτη. Η ποσότητα αλατιού στη διατροφή δεν επηρέασε τη σχέση μεταξύ του καλίου και των καρδιακών επεισοδίων σε κανένα από τα δύο φύλα, είπαν οι ερευνητές. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 22 Ιουλίου στο European Heart Journal. “Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, αλλά ότι οι γυναίκες ωφελούνται περισσότερο από τους άνδρες”, δήλωσε ο Vogt σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό.

Η σχέση μεταξύ του καλίου και των καρδιαγγειακών συμβάντων ήταν η ίδια ανεξάρτητα από την πρόσληψη αλατιού, υποδηλώνοντας ότι το κάλιο έχει άλλους τρόπους προστασίας της καρδιάς εκτός από την αύξηση της απέκκρισης νατρίου”. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ενήλικες να καταναλώνουν τουλάχιστον 3,5 γραμμάρια καλίου και λιγότερα από 2 γραμμάρια νατρίου (5 γραμμάρια αλάτι) καθημερινά.