Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με κακή υγεία της καρδιάς, αλλά θα μπορούσε επίσης να βλάψει την σκέψη σας; Νέα έρευνα από τον Καναδά υποδηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό.

Δουλεύοντας με χιλιάδες νέους, μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες, η νέα μελέτη υπογραμμίζει αυτό που φαίνεται να είναι η άμεση βλάβη του λίπους στην ικανότητα του ατόμου να σκέφτεται γρήγορα, με τα αυξανόμενα επίπεδα σωματικού λίπους να συνδέονται με τη μείωση της απόδοσης της ψυχικής υγείας. “Τα ευρήματά μας είναι ενδιαφέροντα, γιατί δείχνουμε ότι το λίπος, καθώς αυξάνεται, όχι μόνο αυξάνει τους παραδοσιακούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά επηρεάζει επίσης τις βαθμολογίες των τεστ γνωστικών νοητικών δεξιοτήτων“, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Σόνια Αναντ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Οντάριο του Καναδά.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι κάθε πτυχή της ικανότητας κάποιου να σκέφτεται είναι ευάλωτη, τόνισε η Ανάντ. Για παράδειγμα, η Anand και η ομάδα της δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της αύξησης των επιπέδων του υπερβολικού λίπους και της μειωμένης μνήμης ή των δεξιοτήτων λεξιλογίου. Ωστόσο, εντόπισαν μια επιβράδυνση που προκαλείται από το λίπος στην ταχύτητα επεξεργασίας, που σημαίνει τον χρόνο που χρειάζεται για να απορροφηθεί, να κατανοηθεί και να αντιδράσει σε εικόνες, ήχους ή κίνηση. Μεταξύ 2010 και 2018, σχεδόν 9.200 ενήλικες ηλικίας 30 έως 75 ετών (μέση ηλικία: 58) εντάχθηκαν στη μελέτη. Κανένας δεν είχε προηγούμενο ιστορικό καρδιακής νόσου. Όλοι υποβλήθηκαν σε σαρώσεις εγκεφάλου (MRI) για τον εντοπισμό πιθανών τραυματισμών των αιμοφόρων αγγείων. Σχεδόν όλοι είχαν μετρήσεις συνολικού σωματικού λίπους, ενώ περίπου τα τρία τέταρτα ολοκλήρωσαν τις αξιολογήσεις του λίπους στην κοιλιά επίσης.

Για να μετρήσουν τη σκέψη τους, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν δύο τεστ που εξέτασαν τις δεξιότητες προσοχής, τη συγκέντρωση, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, την ταχύτητα και τον συντονισμό ματιού-χεριού και την ικανότητα να μαθαίνουν ή/και να υπολογίζουν νέες πληροφορίες. Στο μέτωπο της σωματικής υγείας, υπήρξαν λίγες εκπλήξεις. Οι γυναίκες είχαν περισσότερο συνολικό σωματικό λίπος από τους άνδρες, αν και οι άντρες είχαν την τάση να συσσωρεύουν περισσότερο περιττό βάρος γύρω από το στομάχι τους. Περίπου τα δύο τρίτα των ανδρών είχαν αυτό που οι συγγραφείς χαρακτήρισαν ως κεντρική παχυσαρκία, σε σύγκριση με λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών. Ωστόσο, η μεταφορά υπερβολικού βάρους – ανεξάρτητα από το πού – βρέθηκε να αποτελεί απειλή για την υγεία της καρδιάς, με το υψηλότερο συνολικό σωματικό λίπος και το κοιλιακό λίπος να αυξάνουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη.

Το υπερβολικό σωματικό λίπος φάνηκε επίσης να ενισχύει τον κίνδυνο για εγκεφαλική βλάβη, συμπεριλαμβανομένων των βλαβών ή του είδους των δεικτών που υποδεικνύουν ιστορικό μη αναγνωρισμένων “σιωπηλών” εγκεφαλικών επεισοδίων. Και η Anand και οι συνάδελφοί της παρατήρησαν ότι η κακή υγεία της καρδιάς είναι γνωστό από καιρό ότι θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα ενός ατόμου να σκέφτεται καθαρά και γρήγορα. Αλλά αυτή η μελέτη προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, εντοπίζοντας αυτό που φαίνεται να είναι η άμεση βλάβη του υπερβολικού λίπους στη σκέψη, ακόμη και αφού έλαβε υπόψη την υγεία της καρδιάς, την κατάσταση του εγκεφάλου και την εκπαίδευση. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές εντόπισαν μια άμεση περισσότερο-είναι-πιο δυναμική: Καθώς το σωματικό λίπος αυξανόταν, οι άνθρωποι επεξεργάζονταν τις πληροφορίες πιο αργά, σαν να είχε όντως γεράσει ο εγκέφαλός τους.

Συγκεκριμένα, η ομάδα σημείωσε ότι η ικανότητα ενός συμμετέχοντος να σκέφτεται γερασμένος κατά περίπου ένα χρόνο για κάθε αύξηση 9% στο συνολικό σωματικό λίπος. Ωστόσο, δεν φαίνεται να επηρεάζεται κάθε πτυχή της ικανότητας σκέψης. Η ταχύτητα επεξεργασίας και οι δεξιότητες προσοχής μειώθηκαν με την αύξηση των επιπέδων λίπους. “Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του σωματικού λίπους, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια της ταχύτητας επεξεργασίας”, σημείωσε η Anand. Ωστόσο, η λεκτική κατανόηση και οι δεξιότητες μνήμης δεν φάνηκε να επηρεάζονται παρόμοια. Η Anand είπε ότι παραμένει ασαφές εάν μια απώλεια ταχύτητας επεξεργασίας που προκαλείται από το λίπος είναι μόνιμη ή εάν το αδυνάτισμα μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση.