Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Eating Disorders διαπίστωσε ότι, κατά τη διάρκεια ενός έτους, περισσότεροι από τους μισούς άνδρες, γυναίκες και τρανς ή μη συμμορφούμενους με το φύλο συμμετέχοντες συμμετείχαν σε τουλάχιστον ένα “cheat meal”, την πρακτική της απόκλισης από τις διατροφικές πρακτικές για την κατανάλωση “απαγορευμένων” γευμάτων πλούσια σε θερμίδες, για να επιστρέψει αργότερα στις προηγούμενες διατροφικές πρακτικές.
Μεταξύ των γυναικών, η ενασχόληση με cheat meals τους προηγούμενους 12 μήνες συσχετίστηκε και με τους επτά τύπους συμπεριφορών διατροφικής διαταραχής. Μεταξύ των ανδρών συνδέθηκε με την υπερφαγία, την καταναγκαστική άσκηση και τις συμπεριφορές νηστείας. Τέλος, μεταξύ των τρανσέξουαλ ή των συμμετεχόντων που δεν συμμορφώνονται με το φύλο, συσχετίστηκε με συμπεριφορές υπερφαγίας.
“Η έρευνα δεν έχει διερευνήσει πλήρως τις διατροφικές συμπεριφορές που υποτίθεται ότι αυξάνουν τη μυϊκότητα και την αδυνατότητα, όπως τα cheat meals”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Kyle T. Ganson, Ph.D., MSW, επίκουρος καθηγητής στο Factor-Inwentash Faculty of Social του Πανεπιστημίου του Τορόντο. “Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένης της δημοτικότητας των cheat meals που είναι καλά τεκμηριωμένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χρειαζόμασταν να διερευνήσουμε εάν υπάρχουν συσχετίσεις μεταξύ των cheat meals και της ψυχοπαθολογίας των διατροφικών διαταραχών”.
Ο Ganson και οι συνεργάτες του ανέλυσαν ένα εθνικό δείγμα περισσότερων από 2.700 εφήβων και νεαρών ενηλίκων από την Καναδική Μελέτη 2021-2022 για τις συμπεριφορές υγείας των εφήβων. Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν επίσης ότι η ενασχόληση με cheat meals ήταν υψηλότερη μεταξύ των ανδρών. “Τα cheat meals έχουν σχεδιαστεί και προωθηθεί στις κοινότητες μυϊκής ανάπτυξης και φυσικής κατάστασης των ανδρών. Ως αποτέλεσμα, οι άντρες σε αυτή τη μελέτη μπορεί να χρησιμοποιούν στρατηγικά cheat meals για να καταλύσουν την ανάπτυξη των μυών”, λέει ο Ganson. “Ομοίως, μεταξύ των γυναικών, η χρήση cheat meals μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη ή τον περιορισμό των επεισοδίων υπερφαγίας ή την ανακούφιση της λαχτάρας για περιορισμένα τρόφιμα”.
Ενώ τα cheat meals αποτελούνταν από τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες σε ολόκληρο το δείγμα, βρέθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των τύπων cheat meals που καταναλώνονταν από άνδρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι άνδρες ανέφεραν ότι κατανάλωναν τροφές υψηλότερες σε πρωτεΐνη, ενώ οι γυναίκες κατανάλωναν γαλακτοκομικά, αλμυρά και γλυκά. “Οι κλινικοί επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν τη συχνή εμφάνιση cheat meals μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων και την εγκεκριμένη φύση αυτών των συμπεριφορών στις κοινότητες φυσικής κατάστασης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, λέει ο Ganson. “Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να συνεχίσει να εννοιολογεί αυτούς τους τύπους διατροφικών συμπεριφορών και τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία”.