Ο Δρ. Yuanjie Mao ηγήθηκε μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology και εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της ημερήσιας δόσης ινσουλίνης και της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (αριθμός νέων περιπτώσεων) μεταξύ ασθενών με διαβήτη τύπου 1, διαπιστώνοντας ότι η υψηλότερη δόση ινσουλίνης σχετίζεται θετικά με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και ότι η συσχέτιση είναι ισχυρότερη μεταξύ εκείνων με αντίσταση στην ινσουλίνη. “Σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι παραδοσιακοί μεταβολικοί παράγοντες όπως η παχυσαρκία (που αντιπροσωπεύεται από τον δείκτη μάζας σώματος), ο έλεγχος του σακχάρου (που αντιπροσωπεύεται από την αιμοσφαιρίνη A1c) και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης δεν σχετίζονται με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου”, είπε ο Μάο.

“Ωστόσο, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου ήταν υψηλότερη για όσους έλαβαν μεγαλύτερη δόση ινσουλίνης. Τα αποτελέσματά μας υποδήλωναν ότι οι κλινικοί γιατροί μπορεί να χρειαστεί να εξισορροπήσουν τον πιθανό κίνδυνο καρκίνου όταν θεραπεύουν ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 με υψηλή ημερήσια δόση ινσουλίνης ή ότι μπορεί να προτιμάται η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη παρά απλώς αύξηση της δόσης ινσουλίνης”. Για τη διεξαγωγή της μελέτης, ο Μάο συνεργάστηκε με τον Wenjun Zhong, Ph.D., επιδημιολόγο του Merck Research Labs στο West Point, Pa. για να αναλύσει τις συσχετίσεις περισσότερων από 50 κοινών παραγόντων κινδύνου όπως:

το κάπνισμα,
η χρήση αλκοόλ,
η άσκηση,
ο μεταβολικός κίνδυνος,
η χρήση φαρμάκων,
και το οικογενειακό ιστορικό με συχνότητα εμφάνισης καρκίνου.

Η μελέτη περιελάμβανε 1.303 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 των οποίων τα δεδομένα συλλέχθηκαν σε διάστημα 28 ετών. Πήραν δεδομένα από τη δοκιμή Ελέγχου και Επιπλοκών Διαβήτη (DCCT) και την παρακολούθηση της, τη μελέτη Επιδημιολογίας των Παρεμβάσεων και Επιπλοκών του Διαβήτη (EDIC), από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Κεντρικό Αποθετήριο Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων και πραγματοποίησαν στατιστική ανάλυση σε αυτά. Το DCCT ήταν μια ελεγχόμενη κλινική δοκιμή που ξεκίνησε με 1.441 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 που τυχαιοποιήθηκαν σε συμβατική θεραπεία διαβήτη ή εντατική θεραπεία για να εκτιμηθεί εάν η μείωση της υπεργλυκαιμίας θα μείωνε τον κίνδυνο επιπλοκών του διαβήτη τύπου 1.

Ο Μάο διαπίστωσε επίσης ότι η ηλικία και το φύλο συνδέονται με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου όταν αξιολογούνται χωριστά και ότι μια ημερήσια δόση ινσουλίνης ενέχει υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου από την ηλικία, ειδικά μια υψηλότερη δόση ινσουλίνης. Σύμφωνα με το έγγραφο, όταν η ημερήσια δόση ινσουλίνης ταξινομείται σε τρεις ομάδες, χαμηλή: μικρότερη από 0,5; μεσαίο: μεγαλύτερο ή ίσο με 0,5 ή χαμηλότερο από 0,8. και υψηλό: μεγαλύτερο ή ίσο με 0,8 μονάδες/kg την ημέρα, οι αναλογίες κινδύνου ήταν σημαντικά υψηλότεροι στην ομάδα υψηλής δόσης έναντι της χαμηλής δόσης. Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου ήταν 2,11, 2,87 και 2,91 ανά 1.000 άτομα στις ομάδες χαμηλής, μέσης και υψηλής δόσης ινσουλίνης, αντίστοιχα.

Συνέχισε εξηγώντας ότι συγκεκριμένα, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές ποιοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να συμβάλλουν στην υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στον διαβήτη τύπου 1. “Γνωρίζουμε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 έχουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς διαβήτη”, δήλωσε η Liz Beverly, Ph.D. συνδιευθυντής του ινστιτούτου διαβήτη και καθηγητής στο Heritage College. “Η έρευνα του Δρ. Μάο εντοπίζει έναν πιθανό μηχανισμό για να εξηγήσει αυτή τη συσχέτιση. Τα ευρήματά του θα οδηγήσουν σε συνεχή έρευνα σε αυτόν τον τομέα και πιθανές αλλαγές πολιτικής στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου και στις συστάσεις για τη δοσολογία ινσουλίνης.”

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου γενικά, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τους σχετικούς παράγοντες εμφάνισης καρκίνου στον διαβήτη τύπου 1. “Ο διαβήτης τύπου 1 αντιπροσωπεύει περίπου το 5 έως 10% όλων των περιπτώσεων διαβήτη και πρόσφατες μελέτες για τον διαβήτη τύπου 1 διαπίστωσαν επίσης υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου όπως του στομάχου, του ήπατος, του παγκρέατος, του ενδομητρίου και των νεφρών στον πληθυσμό σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό”, εξήγησε ο Μάο. “Ενώ, στον διαβήτη τύπου 2, ο αυξημένος κίνδυνος αποδίδεται σε μεταβολικούς παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η κατάσταση της χρόνιας φλεγμονής και η αντίσταση στην ινσουλίνη”.