Μια κοινή ορμονική διαταραχή μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων και εκβάσεων κατά τη γέννηση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Johns Hopkins Medicine. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουνίου στο Journal of the American Heart Association.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) επηρεάζει περίπου το 5%-13% των γυναικών στο γενικό πληθυσμό. Προκαλεί ακανόνιστες περιόδους, υπερβολικά επίπεδα ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων) και, μερικές φορές, στειρότητα. Με βάση προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι το PCOS συνδέεται με μελλοντικούς κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων αργότερα στη ζωή, τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι μπορεί επίσης να αυξήσει σημαντικά τα καρδιακά προβλήματα στις εγκύους κατά τον τοκετό. Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν προεκλαμψία (επικίνδυνα επίπεδα υψηλής αρτηριακής πίεσης με βλάβη οργάνων), περιγεννητική καρδιομυοπάθεια (αδύναμη ή διευρυμένη καρδιά), καρδιακή ανεπάρκεια, μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς και φλεβική θρομβοεμβολή (θρόμβους αίματος), σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς PCOS.

“Συχνά, οι γυναίκες με PCOS ανησυχούν εύλογα για τις άμεσες συνέπειες, όπως ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος, υπερβολική τρίχα στο σώμα, αύξηση βάρους και ακμή. Ωστόσο, οι μακροχρόνιες καρδιαγγειακές επιπλοκές είναι επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα”, δήλωσε η Erin Michos, M.D. αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και συγγραφέας της μελέτης. Η Michos είπε ότι η νέα μελέτη θα πρέπει να ενθαρρύνει τις γυναίκες με PCOS να ζουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής για την καρδιά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη για να μειώσουν τον κίνδυνο δυσμενών εκβάσεων.

“Προς το παρόν, ο γενικός στόχος είναι να μειωθεί το αυξανόμενο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των εγκύων γυναικών στις ΗΠΑ, με αποστολή τον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου. Η μελέτη μας δείχνει ότι το PCOS είναι πράγματι ένας παράγοντας κινδύνου για οξείες καρδιακές επιπλοκές κατά τη στιγμή του τοκετού και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη», λέει ο Salman Zahid, M.D., ιατρός στο πρόγραμμα Internal Medicine Residency του Rochester General Hospital στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία της βελτιστοποίησης της καρδιαγγειακής υγείας των γυναικών με PCOS με προσπάθειες πρόληψης, ιδιαίτερα των μαύρων γυναικών και των κατώτερων κοινωνικοοικονομικών ομάδων, επειδή πιστεύουμε ότι αυτοί είναι οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί και θα ωφεληθούν περισσότερο από την παρέμβαση».