Χαμόγελα για τους διαβητικούς ασθενείς που ταλαιπωρούνται από διαβητικά έλκη στα κάτω άκρα των ποδιών τους, προκαλεί νέα ερευνά από την Αίγυπτο.
Συγκεκριμένα, μία πρόσφατη μελέτη από την Αίγυπτο που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελέτη του Διαβήτη έδειξε ότι η τοπική έγχυση μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων που προέρχονται από αυτόλογο μυελό των οστών υπόσχεται επούλωση σε ανθεκτικά έλκη στα κάτω άκρα διαβητικών. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους! Και αυτό γιατί σε ασθενείς που έλαβαν τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα, η μείωση του έλκους βρέθηκε να είναι σημαντικά υψηλότερη μετά από 2, 6 και 12 εβδομάδες παρακολούθησης σε σύγκριση με τους ασθενείς που αντιμετωπίσθηκαν συμβατικά. Επιπρόσθετα, αυτή η μείωση ήταν εντονότερη, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι το αρχικό μέγεθος του έλκους ήταν μεγαλύτερο στην ομάδα που έλαβε τα βλαστοκύτταρα.
Ποια είναι όμως η εξήγηση; Η επούλωση αποδίδεται στη δράση των ενέσιμων μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων, που διεγείρουν τη δημιουργία νέων αγγείων και μειώνουν την φλεγμονή. Παρ΄ όλα αυτά, το 10 έως 15% των διαβητικών ελκών ποδιού παραμένουν ανθεκτικά στη θεραπεία, με έως και το ένα τέταρτο τελικά να οδηγείται σε ακρωτηριασμό. Χαρακτηριστικά στη Μεγάλη Βρετανία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εκτελούνται σχεδόν 200 ακρωτηριασμοί την εβδομάδα λόγω του διαβήτη.
Πόσοι διαβητικοί κινδυνεύουν από έλκος στα πόδια; Μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη υπολογίζεται ότι 4% έως 10% παρουσιάζουν έλκος στα πόδια. Κάθε χρόνο, το ποσοστό νέων περιπτώσεων έλκους στα πόδια μεταξύ των διαβητικών ασθενών κυμαίνεται από 1% έως 4,1%. Υπολογίζεται επίσης ότι έως 25% των διαβητικών ασθενών θα παρουσιάσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους έλκος στα πόδια. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τη μεγάλη σημασία που έχει η πρόληψη του έλκους στα πόδια του ασθενή με διαβήτη. Η ορθή ρύθμιση του διαβήτη και η προσεκτική φροντίδα των ποδιών είναι μέτρα που μπορούν να προλάβουν τα έλκη στα πόδια των διαβητικών και όλες τις επιπλοκές που δυνατόν να επέλθουν μετά.