Μια μελέτη για περισσότερες από 90.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες έπιναν τουλάχιστον ένα ρόφημα με ζάχαρη την ημέρα είχαν 78% υψηλότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν λιγότερα από τρία το μήνα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι ένας δυνητικά τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του ήπατος», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Xuehong Zhang, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health στη Βοστώνη. «Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας, η μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να χρησιμεύσει ως στρατηγική δημόσιας υγείας για τη μείωση του καρκίνου του ήπατος», σημείωσε.

Παρόλο που η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη μειώθηκε σταθερά στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2003 και 2018, η συνολική πρόσληψη παραμένει υψηλή. Το εξήντα πέντε τοις εκατό των λευκών ενηλίκων ανέφεραν ότι κατανάλωναν τουλάχιστον μερικά ζαχαρούχα ποτά κάθε μέρα το 2017-2018, σημείωσε ο Zhang. Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα ζαχαρούχα ποτά προκαλούν καρκίνο του ήπατος, μόνο ότι φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο.

Για τη μελέτη, η ομάδα του Zhang συνέλεξε δεδομένα για 90.504 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μεταξύ 50 και 79 ετών που συμμετείχαν σε μια μελέτη ορόσημο που ονομάζεται Women’s Health Initiative. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και παρακολουθήθηκαν για 18 χρόνια κατά μέσο όρο. Συνολικά, 205 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Περίπου το 7% των συμμετεχουσών ανέφερε ότι έπινε μία ή περισσότερες μερίδες ροφημάτων με ζάχαρη την ημέρα, διαπίστωσε η μελέτη. Και όσες το έκαναν είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος. Οι γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό την ημέρα είχαν 73% υψηλότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με εκείνες που δεν κατανάλωναν ποτέ αυτά τα ποτά ή έπιναν λιγότερα από τρία το μήνα, διαπίστωσε η μελέτη. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ποτά με ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, που είναι και οι δύο παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Αυτά τα ποτά συμβάλλουν επίσης σε μειωμένη απόκριση στην ινσουλίνη και σε συσσώρευση λίπους στο συκώτι, δύο παράγοντες σημαντικοί την υγεία του ήπατος.