Μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα έχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης στην ενήλικο ζωή, αναφέρει νέα έρευνα, προσθέτοντας ότι το χαμηλό βάρος στη γέννηση μπορεί ενδεχομένως επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο της πάθησης.
Κατά τις τελευταίες εβδομάδας κύησης ο οργανισμός της μητέρας μεταφέρει ασβέστιο στο έμβρυο για να ενισχύσει την ανάπτυξη των οστών του. Ωστόσο, όταν το μωρό γεννηθεί πρόωρα η μεταφορά διακόπτεται οδηγώντας σε πιο ασθενή οστά μελλοντικά. Τα ευρήματα έδειξαν ότι ενήλικες που γεννήθηκαν πρόωρα έχουν χαμηλότερη μέγιστη οστική μάζα σε σύγκριση με αυτούς που γεννήθηκαν κανονικά, στο τέλος της κύησης. Ωστόσο, ενήλικες που είχαν γεννηθεί μικροί για την ηλικία κύησης, με τελειόμηνη κύηση, επίσης είχαν χαμηλότερη οστική μάζα σε σχέση με ενήλικες που γεννήθηκαν με φυσιολογικό βάρος στο τέλος της κύησης.
Η Chandima Balasuriya, του Norwegian University of Science and Technology (NTNU), δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι όσοι γεννήθηκαν πρόωρα με πολύ μικρό σωματικό βάρος και όσοι γεννήθηκαν στο τέλος της κύησης αλλά ήταν μικροί για την ηλικία κύησης είχαν χαμηλότερη οστική μάζα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Στην έρευνα περιλήφθηκαν 186 ενήλικες ηλικίας 26-28 ετών.
Από τους συμμετέχοντες, 52 είχαν πολύ χαμηλό βάρος στη γέννηση (μέσο βάρος 1,2 κιλά και μέση ηλικία κύησης 29 εβδομάδων). Πενηνταεννέα συμμετέχοντες γεννήθηκαν με τελειόμηνη κύηση αλλά ήταν ‘’μικροί για την ηλικία κύησης’’, με μέσο βάρος στη γέννηση κάτω από 3 κιλά. Υπήρχε επίσης ομάδα ελέγχου 77 ενηλίκων που δεν γεννήθηκαν πρόωρα και είχαν φυσιολογικό βάρος στη γέννηση.
Η Balasuriya σημείωσε ότι η κατανάλωση διατροφής πλούσιας σε ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνη, σε συνδυασμό με άσκηση με βάρη μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει παιδιά που γεννήθηκαν λιποβαρή να μειώσουν τον κίνδυνο καταγμάτων οστών, μελλοντικά.