Λονδίνο. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και των σχετιζόμενων με τη νόσο αγγειακών επιπλοκών, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από το 2004 έως το 2008, συνέλεξαν συνολικά 510.000 ενήλικες ηλικίας 30-79 ετών, στο πλαίσιο της μελέτης China Kadoorie Biobank. Κατά τη διάρκεια της επταετίας που ακολούθησε, 9.504 νέες περιπτώσεις διαβήτη καταγράφηκαν μεταξύ των 480.000 ατόμων χωρίς διαβήτη. Μεταξύ περίπου 30.000 ατόμων που εμφάνιζαν εξαρχής διαβήτη, καταγράφηκαν 3.389 θάνατοι, 9.746 περιπτώσεις μακροαγγειακής νόσου και 1.345 μικροαγγειακής νόσου.
Στα άτομα που εξαρχής δεν έπασχαν από διαβήτη, η καθημερινή κατανάλωση φρούτων σχετίστηκε με 12% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου. Επίσης, όσο αυξανόταν η κατανάλωση των φρούτων, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος νόσησης, με κάθε ημερήσια μερίδα να συντελεί σε 12% μείωση κινδύνου. Ο συσχετισμός δεν αλλοιώθηκε όταν συνεκτιμήθηκαν η ηλικία, το φύλο, η περιοχή, η εποχή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η σωματική άσκηση, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.
Τα άτομα που είχαν διαβήτη εξαρχής, όταν κατανάλωναν 100 γραμμάρια φρέσκα φρούτα καθημερινά είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και μικροαγγειακών και μακροαγγειακών επιπλοκών. Πολλοί ασθενείς με διαβήτη πιστεύουν λανθασμένα ότι η κατανάλωση φρούτων συντελεί σε αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει τέτοια σχέση, ενώ διαπιστώθηκε ότι το σάκχαρο ήταν ελαφρώς χαμηλότερο στα άτομα που έτρωγαν καθημερινά φρέσκα φρούτα.
Σε ό,τι αφορά την αιτιολόγηση του συσχετισμού, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων δεν μεταβολίζονται κατά τον ίδιο τρόπο με τα επεξεργασμένα. Επίσης, τα φρούτα είναι καλή πηγή φυτικών ινών, μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών που λειτουργούν συνεργατικά για να ωφελήσουν τον μεταβολισμό και να μεταβάλλουν τη σύσταση και μεταβολική δραστηριότητα του εντερικού μικροβιώματος. Αυτά όλα συντελούν σε μειωμένο κίνδυνο διαβήτη αλλά και αγγειακών επιπλοκών μεταξύ όσων έχουν ήδη εκδηλώσει διαβήτη.