Αποδεικνύεται ότι η σοκολάτα μπορεί να έχει πραγματικά συναρπαστικά οφέλη για την υγεία, όταν τρώγεται με μέτρο, φυσικά. Οι επιστήμονες λένε ότι η κατανάλωση σοκολάτας κάνει καλό τόσο στην καρδιά όσο και στον εγκέφαλο. Με τα χρόνια, έχουν τεκμηριωθεί αυτά τα ευρήματα μαζί με άλλες σπουδαίες έρευνες σχετικά με τη σοκολάτα.

Δείτε τρία βασικά οφέλη για την υγεία που αποκομίζετε από την κατανάλωση σοκολάτας.

Η σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία:

Έρευνες δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να νιώθετε ένοχοι αν περιστασιακά φάτε λίγη σοκολάτα μετά το γεύμα. Η κατανάλωση σοκολάτας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Για να διαπιστωθεί εάν τα οφέλη της σοκολάτας επεκτείνονται και στην καρδιά, μια μελέτη εξέτασε δεδομένα από περισσότερους από 336.000 ασθενείς, αναζητώντας συνδέσμους μεταξύ της ποσότητας σοκολάτας που έτρωγαν και της στεφανιαίας νόσου (μπλοκαρίσματα στις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα). Αποδείχτηκε ότι εκείνοι που έτρωγαν σοκολάτα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν 8% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερο συχνά. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν κατά της υπερκατανάλωσης σοκολάτας.

Η σοκολάτα βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου και αποτρέπει τη νοητική εξασθένηση:

Η κατανάλωση σοκολάτας βελτιώνει την μνήμη και άλλες γνωστικές λειτουργίες και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη της νοητικής εξασθένησης, εάν καταναλώνεται τακτικά και με μέτρο, σύμφωνα με μια μελέτη. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι η κατανάλωση κακάο σε καθημερινή βάση ενίσχυε:

  • την προσοχή
  • την μνήμη
  • την ταχύτητα επεξεργασίας
  • την λεκτική ευχέρεια

Τα οφέλη φάνηκαν μεγαλύτερα σε εκείνους που έδειχναν σημάδια εξασθένησης της μνήμης και ήπιας νοητικής εξασθένησης. “Η μαύρη σοκολάτα είναι μια πλούσια πηγή φλαβανολών. Έτσι, είναι καλό να τρώμε λίγη μαύρη σοκολάτα κάθε μέρα”, εξηγούν οι συγγραφείς. Φυσικά, αν και η τακτική κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο, άλλες παρενέργειες συνδέονται με υψηλό αριθμό θερμίδων. Το κακάο περιέχει επίσης καφεΐνη και τα επίπεδα ζάχαρης μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλά, εάν προστεθεί γάλα ή άλλα σάκχαρα στα προϊόντα μαύρης σοκολάτας.

Η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του διαβήτη:

Η σοκολάτα φαίνεται σαν ένας απίθανος σύμμαχος στη μάχη κατά του διαβήτη. Αλλά ένα κλειδί για να αποτρέψετε την ασθένεια μπορεί να βρεθεί στην αγαπημένη σας σοκολάτα, σύμφωνα με μια μελέτη. Η έρευνα έδειξε ότι ορισμένες ενώσεις στη σοκολάτα μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν το σώμα να απελευθερώσει περισσότερη ινσουλίνη και να ανταποκριθεί καλύτερα στο σάκχαρο του αίματος. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν το πείραμά τους σε ζώα, ταΐζοντάς τα διατροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πλούσια σε μονομερή επικατεχίνης. Αυτή είναι μια ένωση που βρίσκεται συνήθως στο κακάο. Στην ανάλυση φάνηκε, ότι σε μικροσκοπικές διεργασίες που συμβαίνουν μεταξύ των κυττάρων, οι ενώσεις του κακάο βοηθούσαν τα βήτα κύτταρα να εκκρίνουν περισσότερη ινσουλίνη με πιο έγκαιρο τρόπο.