Η Senna (σέννα) είναι ένα βότανο που προέρχεται από πολλά διαφορετικά ανθοφόρα είδη των φυτών Cassia. Τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί του φυτού σέννα έχουν χρησιμοποιηθεί στο τσάι ως καθαρτικό ή διεγερτικό για αιώνες.

Τα φύλλα του φυτού Senna χρησιμοποιούνται επίσης σε ορισμένα τσάγια, για να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, ή στην προώθηση της απώλειας βάρους. Τα πιο κοινά φυτά Cassia Senna είναι τα C. acutifolia και C. angustifolia, τα οποία καλλιεργούνται στην Μέση Ανατολή και στην Ινδία.

Το Senna χρησιμοποιείται συχνότερα ως καθαρτικό, είτε για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα είτε σε ορισμένες περιπτώσεις, για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Είναι επίσης συστατικό σε ορισμένα συμβατικά καθαρτικά χωρίς ιατρική συνταγή. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) έχει εγκρίνει τη σέννα ως μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Οι πιο συνηθισμένες δόσεις είναι:

Παιδιά: 8,5 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα για να προκαλέσετε μία μόνο κένωση
Παιδιά άνω των 12 ετών και ενήλικες: 17,2 mg την ημέρα, αλλά όχι περισσότερο από 34,4 mg την ημέρα
Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας: 17 mg την ημέρα
Μετά τον τοκετό: 28 mg την ημέρα, χωρισμένη σε δύο δόσεις
Δεν συνιστάται η χρήση σέννας για περισσότερο από 2 εβδομάδες κάθε φορά.

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ατόμων που έπαθαν ηπατική, ή νευρική βλάβη, ή ακόμα και κώμα μετά τη χρήση σέννα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λήψη σέννας σε πολύ υψηλότερες δόσεις από τις συνιστώμενες και για πιο εκτεταμένες χρονικές περιόδους.

Όσοι έχουν τα ακόλουθα, πρέπει να ΜΗΝ χρησιμοποιούν σέννα:

εντερική απόφραξη
ελκώδης κολίτιδα
νόσος Crohn
σκωληκοειδίτιδα
αφυδάτωση
διάρροια
καρδιακή ασθένεια
Επίσης, πρέπει να μην δίνεται σέννα σε παιδιά κάτω των 2 ετών.