Ο επιπολασμός των αντισωμάτων κατά του υποδοχέα της TSH (TRAb) σε ασθενείς με σύνδρομο ινομυαλγίας (FMS) είναι υψηλός σύμφωνα με δημοσίευση στο International Journal of Rheumatic Diseases.
Η ινομυαλγία είναι νόσος άγνωστης αιτιολογίας (υπάρχει κληρονομική συνιστώσα και συνδέεται με το ψυχολογικό και το σωματικό στρες) που εκδηλώνεται με συμπτώματα πόνου και τοπικής ευαισθησίας που διαρκούν για περισσότερο από τρίμηνο. Η ινομυαλγία συνυπάρχει με ημικρανίες ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι αρκετά συχνή (την εμφανίζει περίπου το 3% του πληθυσμού) και συνήθως προσβάλλει γυναίκες ηλικίας 35-45 ετών. Η μέτρηση αυτοαντισωμάτων (TRAb), έναντι του υποδοχέα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) ανιχνεύει αυτοαντισώματα, που παρεμβαίνουν στη δέσμευση της στον υποδοχέα της TSH.
Τα TRAb είναι θυρεοδιεγερτικές ανοσοσφαιρίνες, που μιμούνται τη δράση της TSH, ανταγωνιζόμενες παράλληλα την πρόσδεσή της στον υποδοχέα. Η ύπαρξη αντισωμάτων TRAb σε ασθενή με κλινική εικόνα υπερθυρεοειδισμού υποδεικνύει ότι αυτή η θυρεοτοξίκωση είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας. Ο Κ Nishioka, MD, Ph.D. και οι συνεργάτες του, από το Πανεπιστήμιο Juntendo Graduate School of Medicine στο Τόκιο, εκτίμησαν τα επίπεδα στο αίμα της ελεύθερης τριιωδοθυρονίνης, της ελεύθερης θυροξίνης, της TSH, των αντισωμάτων κατά της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPOAb), των αντισωμάτων κατά της θυρεοσφαιρίνης (TgAb), και των TRAb σε 207 ασθενείς με FMS. Είκοσι πέντε ασθενείς με υποκλινικό υπερ- ή υποθυρεοειδισμό ή έκδηλο υποθυρεοειδισμό αποκλείστηκαν. Οι ερευνητές εντόπισαν 69 ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς (AITD, 37,9 τοις εκατό). Ο επιπολασμός της θετικότητας για TRAb ήταν 20,3 τοις εκατό, τα TgAb ήταν 16,5 τοις εκατό, και τα TPOAb ήταν 13,2 τοις εκατό.
Ο επιπολασμός της TRAb θετικότητας ήταν υψηλός σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου σε προηγούμενες μελέτες (όπου ο τίτλος TRAb ήταν χαμηλός). Σε σύγκριση με προηγούμενες μελέτες σε ασθενείς FMS, τα επίπεδα των TPOAb και TgAb δεν ήταν σημαντικά υψηλότερα. Πανομοιότυπα προφίλ κλινικών συμπτωμάτων παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με FMS με και χωρίς AITD. «Βρήκαμε ένα υψηλό επιπολασμό της AITD μεταξύ 207 ασθενών με κλινικά ορισμένη FMS, με τα επίπεδα των TRAb να είναι ιδιαίτερα αυξημένα μεταξύ αυτών των ασθενών», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης. «Η περαιτέρω διερεύνηση είναι απαραίτητη για να αξιολογηθούν οι μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σε ασθενείς με FMS και συνυπάρχουσα AITD.»