Φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2, που εγκρίθηκε από τον FDA, μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζει και την παχυσαρκία. Χορηγούμενο με ένεση μια φορά την εβδομάδα το, tirzepatide δρα σε 2 ορμόνες που δίνουν στον εγκέφαλο το σήμα του κορεσμού. Ενδεχομένως μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό με τη βαριατρική εγχείρηση.

Η Dr. Ania Jastreboff του Yale Center for Weight Management, δήλωσε ότι περίπου 9 στους 10 ανθρώπους στην έρευνα έχασαν βάρος και η μέση απώλεια για την υψηλότερη δόση ήταν 22.5%, κάτι που δεν έχει δει η ερευνήτρια προηγουμένως. Η έρευνα εστίασε σε ανθρώπους που ήταν παχύσαρκοι αλλά δεν είχαν διαβήτη και ανακάλυψε ότι έχασαν ακόμα περισσότερο βάρος από αυτό που φάνηκε σε έρευνες για τον διαβήτη που οδήγησαν στην έγκριση του φαρμάκου για αυτή την ένδειξη.

Για 72 εβδομάδες, περισσότεροι από 2.500 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έλαβαν 5, 10 ή 15 mg του νέου φαρμάκου ή placebo κάθε εβδομάδα. Η μέση μείωση του βάρους για την υψηλότερη δόση ήταν 23,5 κιλά. Άνθρωποι που έλαβαν δόση 10 mg έχασαν περίπου 22 κιλά και με τα 5 mg έχασαν περίπου 2 κιλά. Οι εθελοντές έλαβαν επίσης συμβουλές για άσκηση και υγιεινή διατροφή.

Σχεδόν όλοι σημείωσαν βελτίωση στο σάκχαρο, στην αρτηριακή πίεση και στα επίπεδα χοληστερόλης.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η ναυτία, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Οι συμμετέχοντες διατήρησαν την απώλεια βάρους για τις 72 εβδομάδες της περιόδου της έρευνας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.