Μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινό όσο το σπανάκι ή το μπρόκολο, αλλά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, βιταμίνης Β3, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, χαλκού και μαγγανίου. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β5, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο σε μικρές ποσότητες.

Οφέλη φυστικοβούτυρου:

1. Απώλεια βάρους: Με 180 έως 210 θερμίδες ανά μερίδα, το να αποκαλούμε το φυστικοβούτυρο ως τροφή διαίτης μπορεί να φαίνεται αδιανόητο. Αλλά για να πούμε την αλήθεια, η κατανάλωση φυστικοβούτυρου στην πραγματικότητα καταστέλλει την πείνα που οδηγεί σε απώλεια βάρους. Έχει τον αξιοζήλευτο συνδυασμό φυτικών ινών (2,6 g ανά μερίδα) και πρωτεΐνης (7-8 g ανά μερίδα) που σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να καταλήξετε να τρώτε λιγότερο συνολικά. Και δεδομένου ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να γλείφετε το φυστικοβούτυρο από ένα κουτάλι, μόλις το κάνετε – προσπαθείτε να παραμείνετε σε καλό δρόμο μετά.

2. Υγιής καρδιά: Το φυστικοβούτυρο περιέχει μια ουσία που ονομάζεται π-κουμαρικό οξύ που βοηθά στην αντιστάθμιση της βλάβης που προκαλείται στα κύτταρα που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, το φυστικοβούτυρο περιέχει περισσότερα ακόρεστα λιπαρά από τα κορεσμένα λιπαρά, καθιστώντας το μια τροφή φιλική προς τα λιπαρά που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής και στεφανιαίας νόσου.

3. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου: Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε βιταμίνη Ε μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του ήπατος και άλλων καρκίνων.

4. Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες: Τα φιστίκια είναι ένα από τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νιασίνη και οι άνθρωποι που τρώνε τροφές πλούσιες σε νιασίνη, δηλαδή βιταμίνη Β3, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλες διαταραχές μνήμης. Η νιασίνη που περιέχεται στο φυστικοβούτυρο βοηθά στην αποκατάσταση της κυτταρικής βλάβης του εγκεφάλου, η οποία παρέχει προστασία έναντι αυτής της ασθένειας. Επίσης, η περιεκτικότητα σε p-κουμαρικό οξύ στο φυστικοβούτυρο βοηθά στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στα κύτταρα του σώματος που σχετίζεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

5. Προλαμβάνει τις πέτρες στη χολή: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φυστικοβούτυρου με μέτρο μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τον κίνδυνο πέτρας στη χολή κατά 25%. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα μεγάλο ποσοστό των χολόλιθων είναι πέτρες χοληστερόλης, οι οποίες συνδέονται με υψηλά επίπεδα “κακής” χοληστερόλης. Τα φιστίκια έχουν την ικανότητα να μειώνουν την LDL (κακή χοληστερόλη) και να αυξάνουν την “καλή” χοληστερόλη, δηλαδή την HDL, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα ανάπτυξης χολόλιθων.

6. Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη: Τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Η κατανάλωση περίπου 2 κουταλιών της σούπας φυστικοβούτυρο τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά σχεδόν 30%, ιδιαίτερα διαβήτη τύπου 2.

7. Προωθεί τα γερά οστά: Ο σίδηρος και το ασβέστιο βρίσκονται σε αφθονία στο φυστικοβούτυρο που είναι σημαντικά για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και την προώθηση υγιών, δυνατών οστών. Η συμπερίληψη υγιεινών πρωτεϊνών στην καθημερινή διατροφή σας όπως το φυστικοβούτυρο είναι μια καλή επιλογή για να διατηρήσετε γερά οστά.