Written by Super User
Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να καθοριστεί εάν η πιογλιταζόνη σε σύγκριση με άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα συνδέεται με έναν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστεος σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Οι συμμετέχοντες ήταν μία ομάδα 145.806 ασθενών που πρόσφατα έλαβαν θεραπεία με αντιδιαβητικά φάρμακα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2000 και της 31ης Ιουλίου 2013, με παρακολούθηση έως τις 31 Ιουλίου 2014.
Σε σύγκριση με άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα, η πιογλιταζόνη σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστεος. Αντίθετα, η ροσιγλιταζόνη δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστεος. Σχέσεις μεταξύ ανταπόκρισης σχετιζόμενης με τη διάρκεια θεραπείας και τη δόση, παρατηρήθηκαν για την πιογλιταζόνη, αλλά όχι για τη ροσιγλιταζόνη.
Τα αποτελέσματα αυτού του μεγάλου πληθυσμού της μελέτης δείχνουν ότι η πιογλιταζόνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστεος. Η απουσία συσχετισμού στν περίπτωση της ροσιγλιταζόνης υποδηλώνει ότι η αύξηση του κινδύνου έχει σχέση με συγκεκριμένο φάρμακο.
Pioglitazone use and risk of bladder cancer: population based cohort study; Marco Tuccori, Kristian B Filion, Hui Yin, et al.; British Medical Journal (Mar 2016).