Νέα έρευνα συνδέει τις υπερεπεξεργασμένες τροφές με νοητική εξασθένηση. Έδειξε ότι η κατανάλωση αυτών των τροφών ενδεχομένως συμβάλλει στη νοητική εξασθένηση, περιλαμβανομένων περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν την εκτελεστική λειτουργία.

Η έρευνα έδειξε ότι άντρες και γυναίκες που κατανάλωναν τις περισσότερες υπερεπεξεργασμένες τροφές είχαν νοητική εξασθένηση κατά 28% ταχύτερη έναντι όσων δεν κατανάλωναν. Ο Rudy Tanzi, του Harvard Medical School, δήλωσε ότι ενώ χρειάζονται νέες έρευνες, τα αποτελέσματα τονίζουν το σημαντικό ρόλο της σωστής διατροφής όσον αφορά τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και της μείωσης του κινδύνου για εγκεφαλικές νόσους καθώς κάποιος μεγαλώνει.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Alzheimer Association. Περιέλαβε 10.000 Bραζιλιάνους οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για μια δεκαετία. Μισές ήταν γυναίκες λευκές ή με πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 51 χρόνια. Έδειξε ότι άνθρωποι που έπαιρναν περισσότερο από το 20% των καθημερινών θερμίδων τους από τέτοιες τροφές είχαν κατά 28% ταχύτερη εξασθένηση των νοητικών ικανοτήτων και 25% ταχύτερη έκπτωση της εκτελεστικής λειτουργίας σε σύγκριση με ανθρώπους που κατανάλωναν λιγότερο από το 20%.

Για ανθρώπους που καταναλώνουν 2.000 θερμίδες την ημέρα αυτό θα σημαίνει κατανάλωση τουλάχιστον 400 θερμίδων υπερεπεξεργασμένων τροφών την ημέρα.