Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους, αλλά ιδιαίτερα σημαντικός για τους εφήβους. Νέα έρευνα του Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, αναφέρει ότι ο ανεπαρκής ύπνος επίσης αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης βάρους και άλλων καρδιομεταβολικών νόσων σε εφήβους, επειδή αυτοί έχουν χειρότερες διατροφικές συνήθειες όταν κοιμούνται λίγο.

Η Dr. Kara Duraccio, δήλωσε ότι ο βραχύς ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο να τρώνε οι έφηβοι περισσότερους υδατάνθρακες και πρόσθετη ζάχαρη και να πίνουν περισσότερα σακχαρούχα αναψυκτικά σε σχέση με όταν κοιμούνται επαρκώς. Ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες ύπνου και φαγητού 93 εφήβων σε δυο καταστάσεις ύπνου. Όταν περνούσαν 6,5 ώρες κάθε νύχτα στο κρεβάτι (βραχύς ύπνος) για μια εβδομάδα και 9,5 ώρες για άλλη μια εβδομάδα.

Ερευνητές μέτρησαν τη θερμιδική πρόσληψη, τα μακροθρεπτικά συστατικά, το είδος των τροφών και το γλυκαιμικό φορτίο τροφών που κατανάλωναν έφηβοι. Tα αποτελέσματα έδειξαν, ότι έφηβοι που κοιμόνταν λίγο κατανάλωναν περισσότερες τροφές που ήταν πιθανό να αυξάνουν το σάκχαρο γρήγορα, δηλαδή τροφές με πολλούς υδατάνθρακες και πρόσθετη ζάχαρη ή σακχαρούχα ροφήματα, σε σύγκριση με όταν ο ύπνος τους ήταν επαρκής. Αυτές οι αλλαγές συνέβαιναν σε μεγάλο βαθμό το βράδυ. Έφηβοι που κοιμόνταν λίγο, επίσης έτρωγαν λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

Ο λιγότερος ύπνος δεν οδηγούσε τους εφήβους να τρώνε περισσότερο από αυτούς που κοιμόνταν επαρκώς. Και οι 2 ομάδες κατανάλωναν περίπου την ίδια ποσότητα θερμίδων. Ωστόσο, ο λιγότερος ύπνος, τους οδηγούσε να τρώνε περισσότερο junk φαγητό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι έφηβοι με λίγο ύπνο κατανάλωναν 12 επιπλέον γραμμάρια ζάχαρη κάθε ημέρα. Καθώς οι περισσότεροι έφηβοι δεν κοιμούνται επαρκώς τις 180 νύχτες της σχολικής χρονιάς, επιπλέον 12 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης κάθε ημέρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πάνω από 2 κιλά επιπλέον ζάχαρη κάθε χρόνο.