Η επιστήμη για το υπερβολικό ποτό και τον εγκέφαλο είναι ξεκάθαρη. Τα δυο τους δεν έχουν μια υγιή σχέση. Οι άνθρωποι που πίνουν πολύ έχουν αλλαγές στη δομή και το μέγεθος του εγκεφάλου που σχετίζονται με γνωστικές βλάβες. Όμως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η κατανάλωση αλκοόλ ακόμη και σε επίπεδα που οι περισσότεροι θα θεωρούσαν μέτρια – λίγες μπύρες ή ποτήρια κρασί την εβδομάδα – μπορεί επίσης να εγκυμονεί κινδύνους για τον εγκέφαλο. Μια ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 36.000 ενήλικες, με επικεφαλής μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, διαπίστωσε ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με μειώσεις στον συνολικό όγκο του εγκεφάλου.

Η σύνδεση γινόταν ισχυρότερη όσο μεγαλύτερο ήταν το επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ, έδειξαν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, σε άτομα ηλικίας 50 ετών, καθώς ο μέσος όρος κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των ατόμων αυξάνεται από μία μονάδα αλκοόλ (περίπου μισή μπύρα) την ημέρα σε δύο μονάδες (ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί), υπάρχουν σχετικές αλλαγές στον εγκέφαλο ισοδυναμεί με γήρανση δύο ετών. Η μετάβαση από δύο σε τρεις μονάδες αλκοόλ στην ίδια ηλικία ήταν σαν να γερνάς τριάμισι χρόνια. Η ομάδα ανέφερε τα ευρήματά της στο περιοδικό Nature Communications.

“Το γεγονός ότι έχουμε ένα τόσο μεγάλο μέγεθος δείγματος μάς επιτρέπει να βρίσκουμε διακριτικά μοτίβα, ακόμη και μεταξύ της κατανάλωσης μισής μπύρας και μιας μπύρας την ημέρα”, λέει ο Gideon Nave, αντίστοιχος συγγραφέας στη μελέτη και μέλος ΔΕΠ στο Penn’s Wharton. Σχολείο. Συνεργάστηκε με τον πρώην μεταδιδακτορικό και συν-ανταποκριτή συγγραφέα Remi Daviet, τώρα στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, και τους συναδέλφους του Perelman School of Medicine Reagan Wetherill -επίσης αντίστοιχο συγγραφέα στη μελέτη- και τον Henry Kranzler, καθώς και άλλους ερευνητές.

“Αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τις επιστημονικές και κυβερνητικές οδηγίες για τα όρια ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ”, λέει ο Kranzler, ο οποίος διευθύνει το Penn Center for Studies of Addiction. “Για παράδειγμα, αν και το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό συνιστά στις γυναίκες να καταναλώνουν κατά μέσο όρο όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα, τα συνιστώμενα όρια για τους άνδρες είναι διπλάσια, ποσότητα που υπερβαίνει το επίπεδο κατανάλωσης που σχετίζεται στη μελέτη με μειωμένο εγκέφαλο. “