Το αλκοόλ αλλάζει τη συγχρονισμένη εγκεφαλική δραστηριότητα στην αμυγδαλή των ποντικών, αλλά διαφορετικά για τα αρσενικά και τα θηλυκά ζώα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο eNeuro. Η κατάχρηση αλκοόλ συχνά συμβαδίζει με το άγχος και την κατάθλιψη και μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή εμπλέκεται και στις δύο καταστάσεις ψυχικής υγείας.
Οι αλλαγές στη συγχρονισμένη εγκεφαλική δραστηριότητα, που ονομάζονται ταλαντώσεις, μεταξύ περιοχών όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός μπορούν να επηρεάσουν τις αγχώδεις συμπεριφορές και συμπεριφορές φόβου τόσο στα τρωκτικά όσο και στους ανθρώπους. Ωστόσο, το πώς το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το δίκτυο της αμυγδαλής για να αλλάξει η συμπεριφορά δεν είναι ακόμη γνωστό.
Η DiLeo et al. χορήγησε αλκοόλ σε ποντίκια και μέτρησε τις αντίστοιχες αλλαγές στις ταλαντευτικές καταστάσεις στην αμυγδαλή. Το αλκοόλ επηρέασε διαφορετικά τις ταλαντώσεις της αμυγδαλής σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια, ειδικά μετά από επαναλαμβανόμενη χορήγηση του. Και ειδικότερα, η κατάσταση ταλάντωσης των θηλυκών δεν άλλαξε καθόλου μετά από επαναλαμβανόμενη χορήγηση αλκοόλ. Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα σε ποντίκια χωρίς υπομονάδα υποδοχέα που συνδέεται με τη χρήση αλκοόλ και το άγχος, το οποίο προκάλεσε χαρακτηριστικά της δραστηριότητας του γυναικείου δικτύου στα αρσενικά.
Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το αλκοόλ μπορεί να ενεργοποιήσει την αμυγδαλή να αλλάξει καταστάσεις δραστηριότητας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην ανήσυχη και φοβισμένη συμπεριφορά.