Αντρες με υπερσεξουαλική διαταραχή ενδεχομένως μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα οκυτοκίνης στο αίμα. σε σχέση με άντρες χωρίς τη διαταραχή. Αυτό αναφέρει μικρή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Η οκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, παράγεται στον υποθάλαμο και εκκρίνεται από την υπόφυση. Παίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική συμπεριφορά και μη φυσιολογικά επίπεδα της ορμόνης μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στην υπερσεξουαλική διαταραχή.

Ο Αντρέας Χατζηττοφής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Λευκωσίας και του Umeå University της Σουηδίας, δήλωσε ότι με την ομάδα του ανακάλυψαν ότι άντρες με διαταραχή Ψυχαναγκαστικής Σεξουαλικής Συμπεριφοράς (CSBD) είχαν υψηλότερα επίπεδα οκυτοκίνης σε σχέση με υγιείς άντρες. Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία οδήγησε σε μείωση της υπερσεξουαλικής συμπεριφοράς και οκυτοκίνης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος 64 αντρών με τη διαταραχή και 37 υγιών και ανακάλυψαν ότι οι πρώτοι είχαν υψηλότερα επίπεδα οκυτοκίνης στο αίμα. Τριάντα άντρες με τη διαταραχή υποβλήθηκαν σε γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και εμφάνισαν σημαντική μείωση των επίπεδων οκυτοκίνης μετά από αυτήν. Ο ερευνητής σημείωσε ότι η οκυτοκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο σεξουαλικό εθισμό και ενδεχομένως μπορεί να είναι πιθανός στόχος φαρμάκων στο μέλλον.