Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνδέεται με 23% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και μπορεί ενδεχομένως να δείχνει ότι και οι δυο νόσοι συνδέονται με τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους Zixing Tian και Dr Adrian Heald, του University of Manchester. Η φλεγμονή προέκυψε ως σημαντικός παράγοντας στην έναρξη και εξέλιξη του διαβήτη και η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι φλεγμονώδης νόσος.

Η ερευνητική ομάδα υποδεικνύει ότι η συστημική φλεγμονή που συνδέεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα θα μπορούσε να συμβάλλει στον κίνδυνο των ανθρώπων να εμφανίσουν μελλοντικά διαβήτη.

Οι ερευνητές εστίασαν σε έρευνες που συνέκριναν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 σε ανθρώπους με ρευματοιειδή αρθρίτιδα, με τον κίνδυνο διαβήτη στο γενικό πληθυσμό. Οι κατάλληλές έρευνες που εντοπίστηκαν περιέλαβαν 1.629.854 συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να πάσχει κάποιος από ρευματοειδή αρθρίτιδα συνδεόταν με 23% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 έναντι του κινδύνου στον γενικό πληθυσμό. Το εύρημα στηρίζει την έννοια ότι οδοί φλεγμονής εμπλέκονται στην παθογένεση του διαβήτη.