Το Hiking και το σκι στα βουνά μπορεί ενδεχομένως να αποσυντονίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1, αναφέρει νέα έρευνα. Η άσκηση προσφέρει πολλά οφέλη για ανθρώπους με διαβήτη και συχνά συνιστάται από τους γιατρούς. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκαλέσει υπογλυκαιμία σε ανθρώπους με διαβήτη κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Ο ερευνητής Cory Dugan, του University of Western Australia, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι άσκηση που έγινε σύντομα μετά την έκθεση σε μεγάλο υψόμετρο μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας αν έχει μεσολαβήσει άσκηση. Σοβαρή πτώση σακχάρου απαιτεί γρήγορη δράση επειδή υπάρχει κίνδυνος ο άνθρωπος να υποστεί σπασμούς , να χάσει τις αισθήσεις του ή να πεθάνει.

Για να αξιολογήσουν πώς η άσκηση σε μεγάλο υψόμετρο επηρεάζει το σάκχαρο σε ανθρώπους με διαβήτη, ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα σακχάρου σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 πριν και μετά την εκτέλεση 2 συνεδριών ποδηλάτου που μιμούνταν τις συνθήκες στο επίπεδο της θάλασσας και σε μεγάλο υψόμετρο. Μετά από μιας ώρας άσκηση σε προσομοίωση υψόμετρου 4.200 μέτρων και κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης, τα επίπεδα σακχάρου ήταν σημαντικά χαμηλότερα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism και δείχνουν ότι άνθρωποι με διαβήτη ενδεχομένως μπορεί να χρειάζονται να παρακολουθούν στενά τα επίπεδα σακχάρου όταν κάνουν δραστηριότητα σε μεγάλο υψόμετρο.