Τα γαρύφαλλα ή μοσχοκάρφια είναι τα μπουμπούκια ανθών του δέντρου, ενός αειθαλούς, γνωστού και ως Syzygium aromaticum. Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα φαγητά κατσαρόλας και να προσθέσει γεύση στα ζεστά ροφήματα. Ωστόσο, έχει και ιδιότητες ωφέλιμες για την υγεία που είναι γνωστές εδώ και αιώνες.
Ποιοι οι λόγοι να συμπεριλάβουμε το γαρύφαλλο στη διατροφή μας;
Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα: Μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι το γαρύφαλλο μετριάζει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς ποντικούς. Από την άλλη, σε μια μικρή επιστημονική μελέτη, αναδείχθηκε πως 1-3 γραμμάρια γαρύφαλλο την ημέρα για 30 ημέρες ήταν αρκετό για να βοηθήσει τους διαβητικούς ασθενείς να διαχειριστούν καλύτερα την αυξημένη γλυκόζη, τα τριγλυκερίδια και την LDL χοληστερόλη. Παράλληλα, παρατηρήθηκε πως υγιείς ενήλικες που λάμβαναν συμπληρώματα με εκχύλισμα γαρυφάλλου διατήρησαν την ισορροπία στα επίπεδα γλυκόζης.
Ανακουφίζει προσωρινά τον πονόδοντο: Το γαρύφαλλο περιέχει ευγενόλη και μπορεί να λειτουργήσει ως αναλγητικό. Έτσι, ήδη από τον 13ο αιώνα, το γαρύφαλλο χρησιμοποιείται για τον πονόλαιμο. Μέσω μιας μελέτης φάνηκε ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούσαν οδοντόπαστα με βάση την ευγενόλη μετά από μια οδοντιατρική εργασία βίωναν λιγότερο πόνο, φλεγμονή και μόλυνση από τους ασθενείς που χρησιμοποιούσαν είτε τα κλασικά παυσίπονα ή τίποτα. Όταν λοιπόν, έχετε πονόδοντο, μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες διαλυμένου ελαίου από γαρύφαλλο σε λίγο βαμβάκι και να το τοποθετήσετε ελαφρά στην περιοχή του πόνου. Επιπλέον, έχει βρεθεί πως το γαρύφαλλο βοηθά στη μείωση της οδοντικής πλάκας και της ουλίτιδας.
Μπορεί να μειώσει τα έλκη στομάχου: Τα έλκη στομάχου είναι επώδυνες πληγές που σχηματίζονται στην επένδυση του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου ή του οισοφάγου. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα γαρύφαλλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία των ελκών του στομάχου. Σε ζωική μελέτη, το αιθέριο έλαιο από γαρύφαλλο φαίνεται να αυξάνει την παραγωγή γαστρικής βλέννας. Η γαστρική βλέννα λειτουργεί ως φραγμός και βοηθά στην πρόληψη της διάβρωσης της στοματικής κοιλότητας από πεπτικά οξέα.