Για ορισμένους ή για ορισμένους καπνιστές το πρώτο τσιγάρο της ημέρας δεν είναι το ίδιο ικανοποιητικό χωρίς καφέ. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο από συνήθεια. Χημικές ουσίες στους κόκκους καφέ ενδεχομένως συμβάλλουν στην ελάφρυνση της επίδρασης της πρωινής ανάγκης για νικοτίνη, βρήκαν ερευνητές του University of Florida.

Σε έρευνα που βασίστηκε σε κύτταρα, οι ερευνητές εντόπισαν 2 ουσίες στον καφέ που απευθείας επηρεάζουν υψηλής ευαισθησίας υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο. Σε καπνιστές, αυτοί μπορεί να είναι υπερευαίσθητοι μετά από μια νύχτα χωρίς νικοτίνη. Ο Roger L. Papke, του UF College of Medicine, δήλωσε ότι τα ευρήματα πρέπει να δοκιμαστούν και σε ανθρώπους αλλά αποτελούν σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση του πώς ο καφές και το τσιγάρο επηρεάζουν τους υποδοχείς νικοτίνης.

Η καφεΐνη είναι η ουσία που κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να αισθάνονται καλά αλλά οι καπνιστές μπορεί να λαμβάνουν άλλο είδος ώθησης. Ο Papke είπε ότι σε πολλούς αρέσει η καφεΐνη το πρωί αλλά υπάρχουν άλλα μόρια στον καφέ που ενδεχομένως εξηγούν γιατί οι καπνιστές θέλουν τον καφέ τους.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν διάλυμα καφέ σε κύτταρα που εκφράζουν συγκεκριμένο ανθρώπινο υποδοχέα νικοτίνης. Οργανική χημική ουσία στον καφέ ενδεχομένως συμβάλλει στην αποκατάσταση της δυσλειτουργίας του υποδοχέα νικοτίνης που οδηγεί καπνιστές σε επιθυμία για νικοτίνη. Tα ευρήματα αποτελούν καλή βάση για επιστήμονες συμπεριφοράς που θα μπορούσαν να μελετήσουν περαιτέρω την απόσυρση από τη νικοτίνη σε πειραματόζωα.