Eρευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ και του Μάτερ ανέπτυξαν έναν βιολογικό παράγοντα, το sRAGE, που ενισχύει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία φέρουν βλάβες σε άτομα που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 1. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή χρόνια πάθηση κατά την οποία το πάγκρεας παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη. Η ερευνήτρια της Ιατρικής Σχολής του UQ, καθηγήτρια Josephine Forbes χαρακτήρισε την ανακάλυψη της πρωτεΐνης ως μια συναρπαστική εξέλιξη.

«Οι εργαστηριακές μας δοκιμές δείχνουν ότι το sRAGE μπορεί να διορθώσει τα ελαττωματικά ρυθμιστικά Τ-κύτταρα για να αποτρέψει τη βλάβη του ανοσοποιητικού και την ανάπτυξη διαβήτη», δήλωσε η Forbes. «Οι προκλινικές μας μελέτες δείχνουν ότι αυτός ο παράγοντας θα είναι ασφαλέστερος και πολύ λιγότερο παρεμβατικός από τις τρέχουσες θεραπείες που δοκιμάζονται για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 1, όπως οι ρυθμιστικές εγχύσεις Τ-κυττάρων. «Έχουμε ήδη αρχίσει να συνεργαζόμαστε με εταιρείες στο εξωτερικό για να διερευνήσουμε τρόπους παροχής της θεραπείας σε μορφή ταμπλέτας και είμαστε αισιόδοξοι για την έναρξη κλινικών δοκιμών εντός τριών ετών».

Ο Δρ. Sherman Leung από το Μάτερ πρόσθεσε ότι οι εργαστηριακές δοκιμές σε μοντέλα ανθρώπινων κυττάρων έδειξαν ότι η θεραπεία sRAGE αύξησε τα ρυθμιστικά Τ-κύτταρα σε σημαντικά σημεία του σώματος που είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. «Διαπιστώσαμε ότι η ενίσχυση των ρυθμιστικών Τ-κυττάρων με τη χρήση sRAGE στο πάγκρεας, στους παγκρεατικούς λεμφαδένες και στον σπλήνα προλαμβάνουν τον διαβήτη και οδήγησαν επίσης σε καλύτερη έκφραση και λειτουργία της ινσουλίνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ Leung.

«Η μελέτη μας προτείνει ότι το sRAGE θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών που έχουν ήδη αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 για να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, επειδή μπορεί να σταματήσει τη φλεγμονώδη απόκριση που προκαλεί τα συμπτώματα της νόσου».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη.