Νέα δημοσίευση στο Mayo Clinic Proceedings παρουσιάζει δεδομένα που αναιρούν την κοινή πεποίθηση ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών συνδέεται με κινδύνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 (T2D). Συγγραφέας της είναι ο Δρ. Glenn Gaesser, Ph.D., καθηγητής στο College of Health Solutions στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Η ανάλυση περιλαμβάνει δεδομένα από όλες τις δημοσιευμένες μελέτες κοόρτης παρατήρησης που εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης επεξεργασμένων δημητριακών και του κινδύνου T2D. Με βάση τα ευρήματα από 11 διαφορετικούς πληθυσμούς ενηλίκων, με σχεδόν 400.000 άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες, τα αποτελέσματα δεν αποκαλύπτουν καμία συσχέση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένων δημητριακών και του κινδύνου T2D.
Αυτά τα ευρήματα διαψεύδουν την κοινή πεποίθηση ότι τα επεξεργασμένα και μη ολικής αλέσεως δημητριακά μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών με δημητριακά, όπως ψωμιά, δημητριακά και ζυμαρικά δεν αύξησε τον κίνδυνο διαβήτη και μάλιστα η συνολική πρόσληψη τους συσχετίστηκε σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ακόμη και σε μελέτες που περιελάμβαναν τροφές με δημητριακά, όπως κέικ, μπισκότα, γλυκά ρολά και μάφιν, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με τον κίνδυνο διαβήτη. Ωστόσο, αρκετές μελέτες που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση λευκού ρυζιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, κυρίως σε ασιατικούς πληθυσμούς.
«Αν και τα ευρήματα μπορεί να φαίνονται εκπληκτικά, υπάρχει στην πραγματικότητα μια απλή εξήγηση», εξηγεί ο Δρ Γκάισερ. “Μεγάλο μέρος της έρευνας που συνδέει την κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών με τον κίνδυνο Διαβήτη τύπου 2 βασίζεται σε διατροφικά πρότυπα, τα οποία κατηγοριοποιούν συνήθως τα επεξεργασμένα δημητριακά μαζί με το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τα ποτά με ζάχαρη, τις τηγανητές πατάτες και τα γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί η διακριτή διαφορά μεταξύ των κατηγοριών υψηλότερου κινδύνου, όπως το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας και τα ζαχαρούχα ποτά και της κατηγορίας των επεξεργασμένων δημητριακών, η οποία συχνά συνδέεται λανθασμένα με τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2».
Ο Δρ Gaesser προσθέτει ότι «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα περισσότερα επεξεργασμένα δημητριακά που καταναλώνονται στην Αμερική είναι εμπλουτισμένα με θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, σίδηρο και φολικό οξύ και περιλαμβάνουν πολλά άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αναπλήρωση των διατροφικών ελλείψεων που μπορεί να εμφανιστούν σε ορισμένες Αμερικανικές δίαιτες. Τα δημητριακά είναι πολύ πιο υγιεινά από ό,τι πιστεύαμε».