Σύμφωνα με νέα μελέτη, αλλάζει τη δραστηριότητα των βακτηρίων του εντέρου των ποντικών και αυξάνει την ικανότητά τους να αναρρώνουν από νευρική βλάβη.
Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο Nature και διενεργήθηκε από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου. Παρατήρησαν πώς η νηστεία οδήγησε τα βακτήρια του εντέρου να αυξήσουν την παραγωγή ενός μεταβολίτη γνωστού ως 3-ινδολεπροπιονικό οξύ (IPA), ο οποίος απαιτείται για την αναγέννηση των νευρικών ινών που ονομάζονται άξονες – δομές και μοιάζουν με νήματα στα άκρα των νευρικών κυττάρων που εκπέμπουν ηλεκτροχημικά σήματα σε άλλα κύτταρα του σώματος. Ο νέος μηχανισμός ανακαλύφθηκε σε ποντίκια και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα επιβεβαιωθεί και σε μελλοντικές δοκιμές στους ανθρώπους. Σύμφωνα με την ομάδα, το βακτήριο που παράγει το IPA, το Clostridium sporogenesis, βρίσκεται φυσικά στα έντερα των ανθρώπων καθώς και των ποντικών και ότι το IPA υπάρχει και στην κυκλοφορία του αίματος του ανθρώπου.
«Δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία θεραπεία για άτομα με νευρική βλάβη πέρα από τη χειρουργική αποκατάσταση, η οποία είναι αποτελεσματική μόνο σε ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων, ωθώντας μας να διερευνήσουμε εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάρρωση», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Καθηγητής Simone Di Giovanni από το Imperial’s Department Επιστήμες του Εγκεφάλου. «Η διαλείπουσα νηστεία είχε προηγουμένως συνδεθεί από άλλες μελέτες με την επιδιόρθωση τραυμάτων και την ανάπτυξη νέων νευρώνων – αλλά η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξηγεί ακριβώς πώς η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των νεύρων».
Η μελέτη αξιολόγησε την αναγέννηση νεύρων ποντικών όπου το ισχιακό νεύρο, το μεγαλύτερο νεύρο που τρέχει από τη σπονδυλική στήλη μέχρι το πόδι, συνθλίβεται. Τα μισά από τα ποντίκια έκαναν διαλείπουσα νηστεία (έτρωγαν όσο ήθελαν και στη συνέχεια δεν έτρωγαν καθόλου σε εναλλασσόμενες ημέρες), ενώ τα άλλα μισά ήταν ελεύθερα να φάνε χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Τα 2 προγράμματα διατροφής συνεχίστηκαν για μια περίοδο 10 ημερών ή 30 ημερών πριν από την εγχείρησή τους και η ανάρρωση των ποντικών παρακολουθήθηκε 24 έως 72 ώρες μετά την αποκοπή του νεύρου. Το μήκος των αναγεννημένων αξόνων μετρήθηκε και ήταν περίπου 50% μεγαλύτερο σε ποντίκια που ήταν νηστικά. Ο καθηγητής Di Giovanni σημείωσε, “Νομίζω ότι η δύναμη [του ευρήματος] είναι ότι ανοίγει ένα εντελώς νέο πεδίο όπου πρέπει να αναρωτηθούμε: (..) Υπάρχουν άλλα βακτήρια ή μεταβολίτες βακτηρίων που μπορούν να προωθήσουν την επισκευή;”