Γυναίκες με ακανόνιστους ή παρατεταμένους έμμηνους κύκλους στην νεαρή ή την ώριμη ηλικία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στο “Ärzteblatt”. Το κάπνισμα θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο θανάτου.
Μια κανονική εμμηνορρυσία αποτελεί σημαντική προυπόθεση για την υγεία των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία. Ακανόνιστοι ή μακρινοί κύκλοι υποδεικνύουν οργανικές διαταραχές, που συνήθως αφορούν τον άξονα υποθάλαμος – υπόφυση – ωοθήκη. Εξαιτίας της ποικιλόμορφης επίδρασης των μετεχουσών ορμονών μπορεί να προκύψουν διαταραχές του μεταβολισμού.
Το κλασσικό παράδειγμα είναι το πολυκυστικό ωοθηκικό σύνδρομο, που συνοδεύεται από αυξανόμενο σχηματισμό ανδρογόνων και ωοθηκική δυσλειτουργία. Οι γυναίκες με PCOS διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου – 2 και δυσλιπιδαιμία. Οι γυναίκες αυτές νοσούν πιο συχνά από λιπαρό αλλά όχι αλκοολικό συκώτι και από διαταραχές του νου που αυξάνει τον καρδιοκυκλοφορικό κίνδυνο. Παρόμοιες συσχετίσεις βρέθηκαν σε επιδημιολογικές μελέτες για γυναίκες με διαταραχές κύκλου.
Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Jorge Chavarro από το T.H. Chan School of Public Health στην Βοστώνη εξέτασε τώρα τις επιδράσεις των διαταραχών κύκλου σε έναν πρόωρο θάνατο που ο Π.Ο.Υ έχει καθορίσει στο ηλικιακό όριο των 70 ετών. Οι επιδημιολόγοι αξιολόγησαν για τον λόγο αυτό τα δεδομένα από την Nurses’ Health Study II.
Στην αρχή της έρευνας το 1989 οι συμμετέχουσες σε αυτήν ερωτήθηκαν για διαταραχές στον κύκλο. Εν τω μεταξύ, από τις 79.505 γυναίκες, οι οποίες τότε ήταν κατά μέσο όρο 37,7 ετών και χωρίς καρδιο-μεταβολικά προυπάρχοντα νοσήματα, οι 1.975 πέθαναν πριν από το 70ο έτος της ηλικίας τους. Μεταξύ αυτών 894 από καρκίνο, και 172 από νοσήματα του καρδιο-κυκλοφορικού.
Η ανάλυση δείχνει ότι διαφορετικές διαταραχές κύκλου συσχετίζονταν με πρόωρη θνησιμότητα. Πιο υψηλό κίνδυνο θανάτου είχαν οι γυναίκες που διαρκώς είχαν ακανόνιστο κύκλο ή είχαν αμηνόρροια. Ο Chavarro διερευνά εδώ για πιθανούς άλλους παράγοντες που επιδρούν όπως η ηλικία, το βάρος, ο τρόπος ζωής και το οικογενειακό ιστορικό σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες που αποδείχθηκαν σημαντικοί από στατιστικής απόψης.