Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι διατροφή πλούσια σε λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο οφθαλμικής πάθησης, αλλάζοντας τους πληθυσμούς βακτηρίων στο έντερο.
Τελικά, αυξάνει τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας ή την επιδεινώνει. Τα ευρήματα αναφέρουν ότι τα βακτήρια στο έντερο ενδεχομένως παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν κάποιος θα εμφανίσει εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρής μορφής.
Ο ερευνητής Przemyslaw (Mike) Sapieha, καθηγητής στο University of Montreal του Καναδά, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι διατροφή πλούσια σε λιπαρά αλλάζει το μικροβίωμα στο έντερο με τρόπο που επιδεινώνει την εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρής μορφής. Ο επηρεασμός των τύπων των μικροβίων στο έντερο μέσω διατροφής ή άλλων μέσων μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τις πιθανότητες εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας και εξέλιξής της, πρόσθεσε ο ερευνητής.
Οι τρέχουσες θεραπείες γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές με τον καιρό. Είναι επομένως σημαντικό να βρεθούν νέοι τρόποι για την πρόληψη έναρξης της νόσου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αλλαγές στις κοινότητες βακτηρίων στο έντερο, όπως αυτές που προέρχονται από διατροφή πλούσια σε λιπαρά, μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα φλεγμονή χαμηλού βαθμού σε όλο τον οργανισμό και τελικά να προάγουν νόσους όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρής μορφής.