Μια μελέτη στην Πόλη του Μεξικού διαπίστωσε ότι ασθενείς που έτρωγαν συχνά όσπρια, ψωμί και δημητριακά είχαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα COVID-19 αφού βρέθηκαν θετικοί. Η μελέτη εμφανίστηκε διαδικτυακά στο BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Στη μελέτη συμμετείχαν 236 ασθενείς στην Πόλη του Μεξικού με υποψία νόσησης από COVID-19 μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν θετικά για 103 ασθενείς και αρνητικά για 133 ασθενείς. Μεταξύ εκείνων που βρέθηκαν θετικοί, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης σοβαρότητας των συμπτωμάτων και της πρόσληψης οσπρίων, δημητριακών, ψωμιού και δημητριακών.

«Αυτή η εργασία μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για το σχεδιασμό κατάλληλων διατροφών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και επίσης για τη δημιουργία ενός μελλοντικού οράματος ότι οι παρεμβάσεις που βασίζονται στη διατροφή μπορούν να διερευνηθούν για τον μετριασμό της σοβαρότητας του COVID-19», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες πριν από την αξιολόγηση του COVID-19. Οι ομάδες τροφίμων χωρίστηκαν σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά, ζωικά προϊόντα, όσπρια, δημητριακά, ψωμί, προϊόντα με βάση το καλαμπόκι, ποτά, λίπη και λάδια, και καυτερές πιπεριές και σάλτσες.

Οι ασθενείς με θετικά τεστ COVID-19 και ήπια συμπτώματα είχαν υψηλότερη πρόσληψη οσπρίων και δημητριακών και ψωμιού σε μικρότερο βαθμό. Τα όσπρια είναι από τις ομάδες τροφίμων που καταναλώνονται περισσότερο στον πληθυσμό της μελέτης και παρέχουν διαλυτές φυτικές ίνες και αμινοξέα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αποτελούν καλή πηγή αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA), τα οποία αυξάνουν το επίπεδο της εντερικής ανοσοσφαιρίνης, βελτιώνοντας τον φραγμό του εντέρου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το μη εύπεπτο άμυλο, γνωστό και ως ανθεκτικό άμυλο, αυξάνει την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFA) στο έντερο ωφελώντας τη μικροχλωρίδα του. Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και θρεπτικά συστατικά μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως το κρυολόγημα και την πνευμονία, καθώς και τη διάρκειά τους.

«Γενικά θεωρείται ότι τέτοιες δίαιτες μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας την παραγωγή αντισωμάτων και λεμφοκυττάρων και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες», ανέφεραν οι ερευνητές. Τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης οσπρίων, δημητριακών, ψωμιού και δημητριακών δεν έδειξαν καμία επίδραση σε ασθενείς στην Πόλη του Μεξικού με αρνητικά τεστ COVID-19.

Οι δίαιτες υψηλότερες σε φρούτα και λαχανικά δεν φάνηκε να έχουν στατιστικά σημαντική επίδραση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όσων βρέθηκαν θετικοί. Τέλος, η επίδραση της δίαιτας υψηλότερης σε γάλα και γαλακτοκομικών προϊόντων ή υψηλότερης σε λίπη και έλαια ήταν ασαφής.