Άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή με πολλές θρεπτικές ουσίες όπως πρωτείνη ψευδάργυρο και βιταμίνη B3 μπορεί ενδεχομένως να δουν βελτιώσεις στην υγεία της καρδιάς, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Μετά από ένα χρόνο σε πρόγραμμα απώλειας βάρους με εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης και αλλαγές στη διατροφή επικεντρωμένες στη μορφή ‘’χαμηλών θερμίδων, υψηλής πρωτείνης’’ της μεσογειακής διατροφής, οι 72 συμμετέχοντες είδαν 9% μείωση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, μετρήσεις σε αρκετούς δείκτες της υγείας της καρδιάς επίσης βελτιώθηκαν.

Στην έναρξη της έρευνας, οι συμμετέχοντες είχαν μεταβολικό σύνδρομο. Η Brurya Tal, του Tel Aviv Sourasky Medical Center στο Ισραήλ, δήλωσε ότι η ομάδα ανακάλυψε ότι αλλαγές στην κατανάλωση συγκεκριμένων συστατικών συνδέονταν με καλύτερη αγγειακή δομή και λειτουργία.

Οι ερευνητές επέλεξαν 72 ενηλίκους με μεταβολικό σύνδρομο και παχυασαρκία που είχαν μέση ηλικία τα 53 έτη. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο μια εβδομάδα πριν αρχίσουν τα προγράμματα και ένα χρόνο αργότερα. Ένα χρόνο μετά το πρόγραμμα δίαιτας και άσκησης, ο ΔΜΣ μειώθηκε περισσότερο από 9%, κατά μέσον όρο ενώ η διαστολή μέσω της ροής βελτιώθηκε κατά 47%,

Επιπλέον, η μέση ταχύτητα του σφυγμικού κύματος των συμμετεχόντων βελτιώθηκε κατά 13% και το πάχος του έσω-μέσου χιτώνα της κοινής καρωτίδας αρτηρίας ενισχύθηκε κατά 1%. Οι βελτιώσεις στην ταχύτητα του σφυγμικού κύματος συνδέονταν με μειώσεις στις θερμίδες και στα κορεσμένα λιπαρά καθώς και στην αύξηση πρόσληψης ψευδαργύρου.

Οι βελτιώσεις στο πάχος του έσω-μέσου χιτώνα της κοινής καρωτίδας αρτηρίας συνδέονταν με μειώσεις στις θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά καθώς και αύξηση της πρόσληψης πρωτείνης. Η βελτίωση της διαστολής μέσω της ροής αποδόθηκε σε αύξηση της πρόσληψης βιοταμίνης B3,

Η Tal δήλωσε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην προστασία της υγείας της καρδιάς.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο European Congress on Obesity στην Ολλανδία.