Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης από COVID-19 περισσότερο από 50%,ανακάλυψε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE.

Σε έρευνα που έγινε σε 190.000 ανθρώπους που είχαν εξεταστεί για COVID-19, σχεδόν το 13% αυτών με χαμηλότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα της βιταμίνης ήταν θετικοί στον κορωνοιό. Ποσοστό 8% όσων είχαν επαρκή επίπεδα και 6% όσων είχαν υψηλά, εμφάνισαν COVID-19, σύμφωνα με τους ερευνητές..

Γενικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με ελλιπή επίπεδα βιταμίνης D είχαν 54% υψηλότερο κίνδυνο να έχουν κορωνοιό.

Η βιταμίνη D εκτιμάται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και πρόσφατες έρευνες υπέδειξαν ότι μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην προστασία από αναπνευστικές λοιμώξεις όπως γρίπη και νέο κορωνοιό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποσοστό 12.5% ανθρώπων με λιγότερο από 20 ng/mL βιταμίνης D στο αίμα (ανεπαρκή) ήταν θετικοί στην COVID-19, ενώ 8.1% αυτών με 30 έως 34 ng/mL (επαρκή) είχαν τον ιό. Ποσοστό 5.9% ανθρώπων με υψηλότερα επίπεδα ήταν θετικοί στoν κορωνοιό.