Ενήλικες με διαβήτη πεθαίνουν νωρίτερα και εμφανίζουν για μεγαλύτερο διάστημα αναπηρίες σε σχέση με γυναίκες και άντρες που δεν πάσχουν από τη νόσο, αναφέρουν ερευνητές.
Ο διαβήτης τύπου 1 και 2 θα αφαιρέσει περισσότερο από 3 χρόνια από τη ζωή 50χρονων ανθρώπων . Μόνο περίπου 13 από τα εναπομείναντα χρόνια θα είναι χωρίς αναπηρία, ανακάλυψε νέα έρευνα. Η Dianna Magliano, του Baker IDI Heart and Diabetes Institute στη Μελβούρνη, δήλωσε ότι άνθρωποι με διαβήτη περνούν σημαντικό ποσοστό της ζωής τους με αναπηρία.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να πραγματοποιήσουμε έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών μέσω των οποίων ο διαβήτης οδηγεί σε αναπηρία. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη στρατηγικών για την πρόληψη της αναπηρίας στο διαβήτη, που με τη σειρά της μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε περισσότερα χρόνια χωρίς αναπηρία. Στην ηλικία των 50 ετών, ένας διαβητικός άντρας μπορεί να περιμένει πως θα ζήσει ακόμα 30 χρόνια κατά μέσον όρο-τα 17 περίπου από αυτά με αναπηρία. Μια γυναίκα ίδιας ηλικίας πιθανόν θα ζήσει περίπου 34 χρόνια αλλά θα έχει το βάρος των αναπηριών για περίπου 21 από αυτά τα χρόνια, υπολογίζουν οι ερευνητές.

Σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους, διαβητικοί άντρες θα χάσουν 8,2 χρόνια ζωής χωρίς αναπηρία. Τα ευρήματα δεν διαχώρισαν τα 2 είδη διαβήτη. Ωστόσο επειδή ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συχνός, τα ευρήματα κυρίως αφορούν ανθρώπους με τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι επειδή η έναρξη του διαβήτη τύπου 1 συνήθως συμβαίνει νωρίς, τέτοιοι ασθενείς μπορεί ενδεχομένως να έχουν περισσότερες επιπλοκές και πιθανόν υψηλότερο κίνδυνο αναπηρίας.

Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαβήτη, με τα περισσότερα κράτη να αναφέρουν μεγάλη αύξηση κατά τις πρόσφατες δεκαετίες λόγω αυξημένων ποσοστών παχυσαρκίας. Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους 25 ετών και κάτω είναι πιθανό να εμφανίσει τελικά διαβήτη, δήλωσαν οι ερευνητές.