Τη «δημιουργία ενός ιδανικού μικροκλίματος στο εσωτερικό κάθε προϊόντος» μέσα από ένα άοσμο, προσωρινό τείχος που περιορίζει τον ρυθμό με τον οποίο εξατμίζεται το νερό και εισέρχεται το οξυγόνο• με άλλα λόγια, τα προϊόντα δεν οξειδώνονται με τον ίδιο ρυθμό.
Η start-up εταιρεία Apeel Sciences βρήκε έναν τρόπο να διπλασιάζει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων και συγκεκριμένα των λαχανικών και των φρούτων με έναν φυσικό τρόπο: Εφηύρε μια καινοτόμα «επικάλυψη» από φυτικές πηγές.
Σκοπός των πολύχρονων προσπαθειών ήταν η διατήρηση των τροφών για μεγαλύτερο διάστημα ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που πετάμε καθημερινά. Η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια έγινε με τα αβοκάντο: η φλούδα αυτή είναι ουσιαστικά μια αόρατη στρώση φυτικής προέλευσης. Στη συνέχεια, η ουσία ελέγχθηκε και σε σπαράγγια και lime με επιτυχία.
Και τα τρία προϊόντα διατήρησαν τις ιδιότητές τους σαν να είχαν κοπεί πριν από λίγες ώρες. Η εταιρία που βρίσκεται στη Santa-Barbara των ΗΠΑ έχει καταφέρει να λάβει συνολική χρηματοδότηση περίπου 110 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της ανάπτυξης του project μέχρι σήμερα. Ιδρύθηκε το 2012 από τον Dr James Rogers, βιοτεχνολόγο με αποστολή του τη «δημιουργία ενός ιδανικού μικροκλίματος στο εσωτερικό κάθε προϊόντος» μέσα από ένα άοσμο, προσωρινό τείχος που περιορίζει τον ρυθμό με τον οποίο εξατμίζεται το νερό και εισέρχεται το οξυγόνο• με άλλα λόγια, τα προϊόντα δεν οξειδώνονται με τον ίδιο ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να καταναλωθούν μετά από αρκετές μέρες.
Χρειάζεται να προσθέσουμε ότι η φλούδα αυτή δεν αφήνει κανένα υπόλειμμα πάνω στο φρούτο και χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης, η οποία αναμιγνύεται με νερό και ψεκάζεται στο προϊόν. Υπάρχει ήδη διαθέσιμο στο εμπόριο. Ο Dr Rogers ανέφερε μάλιστα ότι «από τα αβοκάντο και μόνο, η Apeel έχει προκαλέσει μέχρι και 50% μείωση στη σπατάλη τροφής».
Υπολογίζεται ότι η σπατάλη τροφίμων κοστίζει παγκοσμίως μέχρι και 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, λέγεται ότι τα φρέσκα προϊόντα σαπίζουν πριν προλάβουν να καταναλωθούν σε ποσοστό ακόμα και 80-90% στις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω έλλειψης σωστών υποδομών και διαδικασιών μεταφοράς. Η επιστημονική ομάδα που κρύβεται πίσω από το Apeel Sciences σχεδιάζει σύντομα η εφεύρεσή τους αυτή να μπορέσει να «ταξιδέψει» σε όλον τον κόσμο.