Ένας χρόνος θεραπείας με τεστοστερόνη για άνδρες με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές.

«Δεν μπορέσαμε να βρούμε στοιχεία ότι η τεστοστερόνη αυξάνει τους κινδύνους θνησιμότητας ή καρδιαγγειακών και/ή εγκεφαλικών συμβάντων βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα σε άνδρες με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Channa Jayasena, επικεφαλής Ανδρολογίας στο Imperial College του Λονδίνου. Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, η τεστοστερόνη αυξάνει τον αιματοκρίτη, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος (φλεβική θρομβοεμβολή) που μπορεί να ταξιδέψει στην καρδιά ή τον εγκέφαλο. Ωστόσο, οι πιθανοί κίνδυνοι της θεραπείας για την καρδιά ήταν ασαφείς και προηγούμενες κλινικές δοκιμές δεν έδωσαν επαρκή στοιχεία για το εάν η τεστοστερόνη προκαλεί καρδιακά προβλήματα κατά τον πρώτο χρόνο θεραπείας.

Για να βρουν απαντήσεις, ο Jayasena και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 35 ελεγχόμενες δοκιμές που περιελάμβαναν περισσότερους από 3.400 άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη. Είτε λάμβαναν τεστοστερόνη είτε εικονικό φάρμακο, οι άνδρες είχαν τον ίδιο συνολικό κίνδυνο καρδιακών ή/και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων όπως εγκεφαλικό, σύμφωνα με την ανάλυση. Ο κίνδυνος για υποτύπους αυτών των προβλημάτων ήταν επίσης παρόμοιος. Οι άνδρες που λάμβαναν τεστοστερόνη είχαν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο, αλλά η διαφορά δεν θεωρήθηκε στατιστικά σημαντική.

Η θεραπεία με τεστοστερόνη μείωσε σημαντικά τη συνολική χοληστερόλη, την «καλή» λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) και τα τριγλυκερίδια σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων τεστοστερόνης και εικονικού φαρμάκου στην «κακή» λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα ποσοστά διαβήτη και τα προβλήματα προστάτη. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα (6/6) σε συνεδρίαση της Ενδοκρινικής Εταιρείας, στην Ατλάντα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε επίσης στο περιοδικό The Lancet Healthy Longevity.

“Ερευνητές σε όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί για να μοιραστούν τα ευρήματά τους για να βελτιώσουν την ασφάλεια για τους ασθενείς”, δήλωσε ο Jayasena σε σχετική ανακοίνωση για την συνεδρίαση. «Αυτά τα δεδομένα παρέχουν κάποια διαβεβαίωση στους άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη και στους κλινικούς ιατρούς τους σχετικά με την ασφάλεια της τεστοστερόνης βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, αν και απαιτούνται περισσότερα μακροπρόθεσμα δεδομένα». Η θεραπεία με τεστοστερόνη είχε κάποιες θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και τη σεξουαλική λειτουργία, αλλά τα αποτελέσματα διέφεραν, σύμφωνα με τα ευρήματα.