Τα χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος (βιταμίνη Β9) στο αίμα μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Evidence Based Mental Health.

Η βιταμίνη Β9 θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά και τυχόν ελλείψεις σε αυτή να διορθώνονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Ειδικά δεδομένου ότι τα επίπεδα φολικού οξέος στο αίμα τείνουν να μειώνονται με την ηλικία, με έως και 1 στους 5 ηλικιωμένους να εκτιμάται ότι έχει έλλειψη, λένε οι ερευνητές.

Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεπάρκεια φολικού οξέος επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία και τη νευρική σηματοδότηση στον εγκέφαλο. Αυτό καθιστά την ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β9 πιθανό παράγοντα κινδύνου για επακόλουθη άνοια. Αλλά οι λίγες μελέτες που εξέτασαν αυτό περιέλαβαν μικρό αριθμό συμμετεχόντων και παρήγαγαν μικτά αποτελέσματα. Και λόγω του χρόνου που χρειάζεται για να αναπτυχθεί η άνοια, ήταν δύσκολο να αποκλειστεί η αντίστροφη αιτιότητα: η ανεπάρκεια φολικού οξέος θα μπορούσε να είναι συνέπεια της προκλινικής άνοιας και όχι η αιτία της.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν η ανεπάρκεια φολικού ορού μπορεί να συνδέεται με τους κινδύνους περιστατικής άνοιας και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε ένα μεγάλο δείγμα ηλικιωμένων ενηλίκων και να συμπεριλάβουν τον πιθανό ρόλο της αντίστροφης αιτιότητας. Βασίστηκαν στα ιατρικά αρχεία 27.188 ατόμων που εξυπηρετήθηκαν από έναν εθνικό πάροχο υγειονομικής περίθαλψης στο Ισραήλ. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας μεταξύ 60 και 75 ετών και δεν είχαν προϋπάρχουσα άνοια για τουλάχιστον 10 χρόνια πριν ξεκινήσουν οι έλεγχοι φολικού οξέος στο αίμα τους το 2013.

Η ανεπάρκεια φολικού οξέος συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο τόσο για άνοια όσο και για θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.

Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προσδιορίσει την αιτία, ιδίως υπό το φως του πιθανού ρόλου της αντίστροφης αιτιότητας, παραδέχτηκαν οι ερευνητές. Αλλά είναι πιθανό η ανεπάρκεια φολικού οξέος (βιταμίνη Β9) να επηρεάσει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και επομένως τον αγγειακό κίνδυνο άνοιας ή/και να θέσει σε κίνδυνο την επιδιόρθωση του DNA των νευρώνων. Αυτό καθιστά όσους έχουν έλλειψη ευάλωτους σε οξειδωτική βλάβη, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση και τη βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής: “Οι συγκεντρώσεις του φολικού οξέος στον ορό μπορεί να λειτουργήσουν ως βιοδείκτης για την τροποποίηση των κινδύνων άνοιας και θνησιμότητας σε μεγάλη ηλικία”. Και πρόσθεσαν ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β9.