Η διατροφή δεν είναι πιθανό να παίζει ρόλο στην εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ανακάλυψε επισκόπηση που δημοσιεύτηκε στο RMD Open. Ενώ η υγιεινή διατροφή έχει άλλα οφέλη, η επίδραση στις παραπάνω νόσους είναι μικρή και όχι κλινικά σημαντική- αλλά δεν υπάρχουν σύμφωνα με την επισκόπηση αρκετές υψηλής ποιότητας διατροφικές έρευνες.

Διεθνής ερευνητική ομάδα, το 2018 ανέλαβε να κοιτάξει την πιθανή επίδραση της διατροφής, της άσκησης, του βάρους, του αλκοόλ, του καπνίσματος και της εργασίας στην εξέλιξη νόσων.

Για τη διατροφή εξέτασαν επισκοπήσεις ελεγχόμενων δοκιμών ή ερευνών παρατήρησης και αναλύσεις σχετικά με την επίδραση της διατροφής στον πόνο, στη βλάβη αρθρώσεων και στη σωματική λειτουργικότητα για 7 ρευματοειδείς και μυοσκελετικές παθήσεις: Οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, λύκος, σπονδυλοαρθρίτιδα, συστημική σκλήρυνση, ψωριασική αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα.

Στην ανάλυση περιλήφθηκαν 24 επισκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2013 και 2018 και 150 άρθρα. Υπήρχαν σχετικά λίγες διατροφικές μελέτες για την οστεοαρθρίτιδα επομένως οι ενδείξεις για αυτές κατηγοριοποιήθηκαν ως φτωχές ή πολύ φτωχές. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι για διατροφικές παρεμβάσεις με μέτριες ενδείξεις- ιχθυέλαια, γλυκοζαμίνη, αβοκάντο, σόγια και βιταμίνη D, η ένταση της επίδρασης στην εξέλιξη της νόσου γενκά ήταν μικρή και όχι κλινικά σημαντική.

Οι ενδείξεις για τις περισσότερες διατροφικές παρεμβάσεις στην ρευματοειδή αρθρίτιδα κατατάχθηκαν ως φτωχές ή πολύ φτωχές κυρίως λόγω του μικρού αριθμού των ερευνών και των συμμετεχόντων. Υπήρχαν μέτριας ποιότητας ενδείξεις για τα προβιοτικά, τη βιταμίνη D, τα ιχθυέλαια αλλά η επίδραση ήταν είτε αμελητέα είτε πολύ μικρή για να κάνει μεγάλη διαφορά.

Με βάση τις ενδείξεις, δεν υπάρχει μια διατροφική παρέμβαση που να έχει ουσιαστικά οφέλη στην εξέλιξη ανθρώπων με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα κατέληξαν οι ερευνητές.