Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια δείχνει ότι αυτά τα υψηλότερα ποσοστά ασθενειών μπορούν να έχουν λιγότερα συμπτώματα με μια καλύτερη διατροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή όπως, λάχανο, σπανάκι, καρπούζι, πιπεριές, ντομάτες, πορτοκάλια και καρότα. Αυτά τα φωτεινά φρούτα και λαχανικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόληψη της απώλειας οπτικής και γνωστικής απώλειας.

«Οι άνδρες παθαίνουν πολλές από τις ασθένειες που τείνουν να σε σκοτώνουν, ενώ οι γυναίκες τις παθαίνουν λιγότερο συχνά ή αργότερα. Αλλά αυτές οι ασθένειες είναι πιο εξουθενωτικές για τις γυναίκες», είπε ο καθηγητής Billy R. Hammond, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Για παράδειγμα, από όλες τις υπάρχουσες περιπτώσεις εκφύλισης ωχράς κηλίδας και άνοιας στον κόσμο, τα δύο τρίτα είναι γυναίκες. Οι ασθένειες που υποφέρουν οι γυναίκες για χρόνια είναι πιο επιδεκτικές πρόληψης μέσω του τρόπου ζωής».

Η μελέτη, η οποία ανασκόπησε και ανέλυσε δεδομένα από προηγούμενες μελέτες, παρουσίασε λεπτομερείς εκφυλιστικές καταστάσεις, από αυτοάνοσες ασθένειες έως άνοια, όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες. «Εάν λάβετε όλες τις αυτοάνοσες ασθένειες συλλογικά, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80%. Έτσι, λόγω αυτής της ευπάθειας, που συνδέεται άμεσα με τη βιολογία, οι γυναίκες χρειάζονται επιπλέον προληπτική φροντίδα», είπε ο Hammond.

Η διαιτητική πρόσληψη χρωστικών καροτενοειδών δρουν ως αντιοξειδωτικά για τον άνθρωπο. Δύο συγκεκριμένα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, βρίσκονται σε συγκεκριμένους ιστούς του ματιού και του εγκεφάλου και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τον εκφυλισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος. «Άνδρες και γυναίκες τρώνε περίπου την ίδια ποσότητα από αυτά τα καροτενοειδή, αλλά οι απαιτήσεις για τις γυναίκες είναι πολύ υψηλότερες», είπε ο Hammond.

«Οι συστάσεις θα πρέπει να είναι διαφορετικές, αλλά γενικά δεν υπάρχουν συστάσεις για άνδρες ή γυναίκες σχετικά με τα διατροφικά συστατικά που δεν συνδέονται άμεσα με ασθένειες ανεπάρκειας (όπως π.χ. η βιταμίνη C που προλαμβάνει το σκορβούτο)», είπε ο Hammond. «Μέρος της ιδέας αυτής της μελέτης είναι ότι οι συστάσεις πρέπει να αλλάξουν, ώστε οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι έχουν αυτές τις ευπάθειες που πρέπει να αντιμετωπίσουν προληπτικά, ώστε να μην έχουν αυτά τα προβλήματα αργότερα στη ζωή τους».