Εκατομμύρια Αμερικανοί επηρεάζονται από αυτοάνοση νόσο. Η αύξηση του επιπολασμού των αυτοάνοσων νοσημάτων σε όλον τον κόσμο μπορεί να αποδοθεί στις δυτικού τύπου δίαιτες, λένε οι επιστήμονες. Σε μια συνέντευξη της Κυριακής, ο James Lee και η Carola Vinuesa του Ινστιτούτου Francis Crick του Λονδίνου δήλωσαν ότι εργάζονται για να εντοπίσουν τα ακριβή αίτια της αυτοάνοσης νόσου. «Οι αριθμοί των αυτοάνοσων περιπτώσεων άρχισαν να αυξάνονται πριν από περίπου 40 χρόνια στη Δύση», είπε ο Λι στον Guardian’s Observer.

«Ωστόσο, βλέπουμε τώρα κάποιες να εμφανίζονται σε χώρες που δεν είχαν ποτέ τέτοιες ασθένειες στο παρελθόν». Ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα περισσότερων ανθρώπων δεν μπορεί πλέον να προσδιορίσει τη διαφορά μεταξύ υγιών κυττάρων και εισβολέων μικροοργανισμών, ο Lee και ο Vinuesa έχουν δημιουργήσει ερευνητικές ομάδες. Ο Lee είπε ότι η μεγαλύτερη πρόσφατη αύξηση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) σημειώθηκε στην Ανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή, που προηγουμένως «σχεδόν δεν είχαν δει τη νόσο».

Η κλινική του Κλίβελαντ αναφέρει ότι οι δίαιτες γρήγορου φαγητού μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, να ανεβάσουν τη χοληστερόλη, να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, να εξαντλήσουν την ενέργεια και να επηρεάσουν τη διάθεση ενός ατόμου.

Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι από το 2013 έως το 2016, το 36,6% των ενηλίκων κατανάλωνε γρήγορο φαγητό μια δεδομένη ημέρα. «Οι δίαιτες γρήγορου φαγητού δεν έχουν ορισμένα σημαντικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η αλλαγή επηρεάζει το μικροβίωμα ενός ατόμου – τη συλλογή μικροοργανισμών που έχουμε στο έντερό μας και οι οποίοι παίζουν βασικό ρόλο στον έλεγχο διαφόρων σωματικών λειτουργιών», είπε ο Vinuesa.

«Αυτές οι αλλαγές στα μικροβιώματά μας πυροδοτούν τότε αυτοάνοσες ασθένειες, από τις οποίες έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 100 τύποι», πρόσθεσε.

Οι Lee και Vineusa πρόσθεσαν ότι όσοι δεν έχουν ορισμένες γενετικές ευαισθησίες δεν θα πάθουν απαραίτητα μια αυτοάνοση ασθένεια ακόμα κι αν η διατροφή τους αποτελείται αποκλειστικά από fast food. Προκειμένου να προσδιορίσουν τις γενετικές διαφορές και να κατανοήσουν τους μηχανισμούς που «υποστηρίζουν τις αυτοάνοσες ασθένειες και κάνουν μερικούς ανθρώπους ευάλωτους αλλά άλλους όχι», οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ειδικές τεχνικές που τους επιτρέπουν να εντοπίζουν κοινά γενετικά πρότυπα.