Οι νέοι ενήλικες που δυσκολεύονται να αγοράσουν φαγητό αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη αργότερα στη ζωή τους, πιθανώς λόγω των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της κατανάλωσης φθηνότερων, λιγότερο θρεπτικών τροφίμων.

Αυτό είναι το συμπέρασμα των ερευνητών που ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 4.000 άτομα από την Εθνική Διαχρονική Μελέτη των ΗΠΑ για την Υγεία Εφήβων έως Ενηλίκων. Μεταξύ των ηλικιών 32 και 42 ετών, τα ποσοστά διαβήτη ήταν υψηλότερα για όσους ανέφεραν επισιτιστική ανασφάλεια στις ηλικίες 24 έως 32 ετών σε σχέση με όσους που δεν είχαν κανένα διατροφικό πρόβλημα στις ίδιες ηλικίες, διαπίστωσε η μελέτη.

«Όταν κοιτάμε τα δεδομένα 10 χρόνια αργότερα, βλέπουμε αυτόν τον διαχωρισμό στον επιπολασμό του διαβήτη: όσοι αντιμετώπισαν κίνδυνο διατροφικής ανασφάλειας στη νεαρή ενήλικη ζωή είναι πιο πιθανό να έχουν διαβήτη στη μέση ενήλικη ζωή», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Cassandra Nguyen, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Προώθηση της Κοινοτικής Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει την επισιτιστική ανασφάλεια με μια σειρά ζητημάτων υγείας – όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση – αλλά αυτή η μελέτη έδειξε μια σχέση με την πάροδο του χρόνου, υποδηλώνοντας μια αιτιώδη σύνδεση, σημείωσαν οι ερευνητές. Οι ακριβείς λόγοι για τη συσχέτιση μεταξύ διατροφικής ανασφάλειας και αυξημένου κινδύνου διαβήτη δεν είναι ξεκάθαροι, αλλά προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφική ανασφάλεια συχνά οδηγεί σε φτωχότερη διατροφή.

«Η διατροφή σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες τείνει να κοστίζει περισσότερα χρήματα και μπορεί να κοστίσει περισσότερο χρόνο», δήλωσε η Nguyen σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου. «Δεν είναι πάντα προσβάσιμη σε νοικοκυριά που έχουν περιορισμούς, όπως η μεταφορά σε πηγές χαμηλότερου κόστους, διατροφικά πυκνής τροφής».

Η Nguyen επεσήμανε επίσης ότι η επισιτιστική ανασφάλεια μπορεί να δημιουργήσει έναν αρνητικό ενισχυτικό κύκλο, καθώς μπορεί να συμβάλει σε μια διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο ασθένειας, οδηγώντας σε πρόσθετα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης που πιέζουν περαιτέρω τις οικονομικές δυσκολίες ενός νοικοκυριού και προκαλούν μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια.

Ενώ οι ερευνητές βρήκαν φυλετικές/εθνικές διαφορές, ο αριθμός των μειονοτήτων στη μελέτη μπορεί να είναι πολύ χαμηλός για να αποδείξει ένα μοτίβο. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο The Journal of Nutrition. «Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι σε θέση να εντοπιστούν και ότι έχουν πόρους στη διάθεσή τους για να μπορέσουν να σπάσουν τον κύκλο», κατέληξε η Nguyen.