Χαμηλότερη συχνότητα καταθλιπτικών επεισοδίων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 34% και με 33% χαμηλότερο για διαβήτη τύπου 2, άσχετα από τους παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής και τη γενετική προδιάθεση, αναφέρει νέα έρευνα. Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Cardiovascular Research.

Η εμφάνιση κατάθλιψης σε ασθενείς με καρδιοπάθεια είναι γνωστή για περισσότερα από 40 χρόνια. Ωστόσο δεν είναι σαφές αν η κατάθλιψη συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιοπάθειας ή αν είναι κυρίως δευτερεύουσα στην κλινική πάθηση. Ο Pradeep Natarajan μελέτησε το γονιδίωμα 328.152 ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής, ηλικίας 40 έως 69 ετών. Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι χαμηλότερο φορτίο καταθλιπτικής διάθεσης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, διαβήτη και κολπικής μαρμαρυγής, κατά 34% 33% και 20% αντίστοιχα.

Η σχέση που παρατηρήθηκε, φάνηκε να είναι ανεξάρτητη από παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής που είναι γνωστό πως συνδέονται με φτωχή ψυχική υγεία και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον, η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και στεφανιαίας νόσου ήταν υψηλότερη στις γυναίκες. Η έρευνα επεκτείνει τη γνώση του πιθανού ρόλου της κατάθλιψης στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές καταλήγουν ωστόσο, ότι μελλοντική έρευνα θα χρειαστεί για να διαπιστωθούν οι μηχανισμοί πίσω από τη σχέση που παρατηρήθηκε και να εντοπιστούν πιθανές εφαρμογές για προληπτική αγωγή.