Ερευνητές του UC Santa Barbara ανακοίνωσαν αποτελέσματα κλινικής δοκιμής που δίνει τις πρώτες ενδείξεις ότι η κετογονική δίαιτα ενδεχομένως είναι ασφαλής και αποτελεσματική για ανθρώπους με πολυκυστική νεφρική νόσο. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Clinical Kidney Journal,

Ο Thomas Weimbs εστίασε σε ασθενείς με επικρατούσα αυτοσωματική πολυκυστική νόσο που είχαν παρέμβαση με κετογονική διατροφή. Η έρευνα έδειξε ότι παρεμβάσεις κετογονικής διατροφής ενδεχομένως είναι ασφαλείς, εφικτές και πιθανόν ωφέλιμες για ασθενείς με την πάθηση, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές επέλεξαν 131 ασθενείς με επικρατούσα αυτοσωματική πολυκυστική νόσο των νεφρών που ακολουθούσαν είτε κετογονική δίαιτα είτε χρονικού περιορισμού για 6 μήνες. Απάντησαν σε ερωτήσεις τηλεφωνικώς, για την εμπειρία τους, για αλλαγές στην πάθηση, τη νεφρική λειτουργία και ανησυχίες για την ασφάλεια.

Στην έρευνα, το 86% ανέφεραν ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις βελτίωσαν την υγεία τους. Επιπλέον το 67% όσων ρωτήθηκαν ανέφεραν βελτιώσεις στα θέματα υγείας που σχετίζονταν με την πάθηση, ενώ το 64% ανέφεραν βελτίωση στην αρτηριακή πίεση. Ποσοστό 90% είχαν σημαντική απώλεια βάρους.

Το 66% ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες σχετικές με τη δίαιτα, όπως πείνα και κούραση, οι οποίες υποχώρησαν με τον καιρό. 22 συμμετέχοντες ανέφεραν αλλαγές που προκάλεσαν ανησυχίες για την ασφάλεια στους γιατρούς-συνήθως αύξηση χοληστερόλης

Είναι σημαντικό για ασθενείς με τη νόσο που έχουν παρεμβάσεις με κετογονική διατροφή να το κάνουν υπό επιτήρηση από εργαζόμενους στην περίθαλψη.